У природно-заповідному фонді вбили сарну

Черговий злочин проти природи на Ніжинщині. Браконьєри застрелили та розібрали на м'ясо козулю (сарну) європейську. Подія трапилася в природно-заповідному фонді, на території регіонально-ландшафтного парку «Ніжинський». Як стверджують очевидці, підстрелили дику тварину троє місцевих мешканців. Коли ж побачили єгерів, то почали втікати, один із зловмисників втікав із мішком, набитим м’ясом.

У Ніжинському районі Чернігівщини, поблизу села Хомине, посеред білого дня застрелили і розібрали на м'ясо козулю. Злочинців ледь не впіймали на гарячому єгері приватного мисливського господарства «Лісагроінвест», які саме здійснювали плановий об’їзд заказників. Почувши постріли, кинулись шукати порушників, адже не було сумнівів, що стріляли на території регіонального ландшафтного парку, де полювання взагалі заборонене. Діставшись місця пригоди, єгері помітили трьох особин людського вигляду, в одного з яких за плечима був мішок. Побачивши єгерів, чоловіки кинулись навтьоки. Аби не розпорошувати сили, єгері погнались за чоловіком із мішком за плечима.

«Порушника переслідували два єгері приватного мисливського господарства, – розкриває деталі погоні директор РЛП «Ніжинський» Сергій Мельникович. – Втікаючи, той скинув мішок, коли ж його наздогнали, чоловік почав грубити».

Зрештою, порушнику вдалося втекти, однак чоловіка впізнали єгері, які одразу ж викликали поліцію та лісову охорону ДП «Ніжинське лісове господарство».

Знайшли і рештки вбитої тварини. Утікаючи від вбивць, підстрелена сарна пробігла близько кілометра, аж доки не впала знесиленою.

Історія про цинічний акт браконьєрства мала широкий резонанс у соціальних мережах. Так, адміністратори однієї з місцевих спільнот стверджують, що браконьєром з мішком м’яса виявився раніше судимий за крадіжки мешканець села Вертіївка Ігор Козинець.

«Зі слів єгерів, цей «індивід» вже зустрічався на їхньому шляху раніше, поводився зухвало та ще й погрожував зброєю, – пишуть люди. – Після спілкування з місцевими з'ясувалося, що мати браконьєра продає біляші в одному із магазинів у Вертіївці. Місцеві знають Козинця не з найкращого боку – доброго пригадати нічого, а от про негативні вчинки та погану поведінку цього «створіння» можуть розповідати довго».

«Днями на місце події виїздила прокуратура. Наразі правоохоронці встановлюють, чи це територія ПЗФ, – розповідає Сергій Мельникович. – Я їздив, показував їм карти, доводив, що це територія регіонального ландшафтного парку».

Завдання шкоди об'єктам природно-заповідного фонду України розглядається як одна з кваліфікуючих ознак. Зокрема, до них відносяться стаття 248 КК України «Незаконне полювання». Питання кримінальної відповідальності за порушення законодавства про ПЗФ передбачені статтею 252 КК України «Умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду». Якщо провину підозрюваних осіб доведуть, то їх покарають штрафом від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмежать волю на строк до трьох років.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія Мельниковича

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"