У Прилуках вже спалили газу на мільйон гривень

Чи розпочнеться в прилуцьких багатоповерхівках опалювальний сезон – ще на початку жовтня було питанням. Городяни мали всі підстави для побоювань залишитися без тепла, адже борг КП «Прилукитепловодопостачання» перед НАК «Нафтогаз України» на той час сягнув понад двадцять мільйонів гривень.

На щастя, сумні прогнози не справдилися, й уже 7 жовтня в квартири пішло тепло. Однак ситуація з боргами корінним чином не змінилася. В середині жовтня в КП «Прилукитепловодопостачання» нараховувалося 22 мільйони 077 тисяч боргів, у яких найбільше – 5 мільйонів 527 тисяч гривень - становила частка населення. Решта суми – це невідшкодовані з держбюджету пільги та субсидії, борги бюджетних підприємств та організацій, неповернена державою різниця в тарифах. Коли включили опалення – борги поповзли вгору, адже розраховуватися за спожиті послуги КП «Прилукитепловодопостачання» його боржники не поспішають, а лише з початку опалювального сезону підприємство вже використало газу на мільйон гривень. Абоненти ж комунального підприємства подейкують, що батареї в їхніх квартирах ледь теплі.

«Тепло подається згідно графіка регулювання відпуска теплової енергії, - пояснює директор КП «Прилукитепловодопостачання» Андрій Гавриш, - наприклад, коли на вулиці +10, температура води в трубі має бути 35,1 градусів. Із зниженням температури зовнішнього повітря зростатимуть і градуси тепла в батареях».

Андрій Гавриш запевнив, що зараз працюють всі 49 міських котелень, ще одну скоро відкриють: вона обігріватиме три будинки по вулиці Соборній – найвіддаленішу точку обслуговування підприємства. Вже зроблений проект та встановлена котельня, зараз її підключенням займається міська газова служба. Щоб економити теплову енергію, в усіх прилуцьких котельнях встановили теплові лічильники – в цьому році оснастили ними 8 останніх котелень.

Усього ж на підготовку до опалювального сезону КП «Прилукитепловодопостачання» витратило 1 мільйон 979 тисяч гривень. Та чи тепло сьогодні в помешканнях прилучан?

Світлана Петрівна, жителька І підїзду будинку по вул. Вокзальній, 39:

- Кожен рік з початком опалювального сезону в наших квартирах починаються проблеми. Всім дали опалення 7 жовтня, а в нас немає. Тільки 16 жовтня ледь-ледь потеплішалo. Назвати опаленням це не можна. Ще до половини батарея трохи тепла, а низ холодний, мов лід. У вихідні ж дні – суботу та неділю – труби холодні взагалі. Щодня дзвонимо диспетчеру – кажуть, що за літо в нас «завоздушується» труба. Слюсарі приходять – не можуть знайти причини. Телефонуємо в котельню – відповідають, що, подають нам 48 градусів, «обратка» їм приходить 36 градусів, мовляв, не знаємо, чому у вас холодно. А ми змушені включати обігрівачі, бо по-іншому не нагрітися. Вони ж тягнуть багато енергії, а в нашому під’їзді живуть в основному пенсіонери, літні люди, є й інваліди. Уявіть, які рахунки нам прийдуть за електроенергію!

Жителі будинку по вул. Київській, 230:

- Відколи подали тепло, в квартирах не холодно. Щоправда, батареї не дуже теплі, але опалюють цілодобово, не відключають. Навіть вночі тепло. А вдень зараз і на вулиці – більше десяти градусів тепла: може, тому і вдома можна нагрітися. Діждемося морозів, тоді й поговоримо.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"