У Прилуках встановили памятник білоруському генералу

Жоден День міста у Прилуках вже кілька років поспіль не обходився без відкриття нових архітектурних об’єктів чи пам’ятників видатним уродженцям міста. Роботи здійснювалися коштом мецената Юрія Коптєва, і за його фінансування усього за кілька років центр Прилук повністю оновився, а видатні жителі міста, котрі в різні віки прославили його своєю діяльністю, повернулися на рідну землю у бронзі пам’ятників та граніті меморіальних дошок.

Цієї осені роботи Юрія Коптєва з благоустрою міста тимчасово призупинені, однак на День міста Прилуки не залишилися без подарунка. У Меморіалі-Сквері Вічної Слави з нагоди 70-річчя визволення Прилук було відкрито пам’ятник радянському воєначальнику, вихідцю з Білорусі Митрофану Зіньковичу. Його виготовлено коштом першого заступника голови Чернігівської обласної Партії регіонів, депутата обласної ради, Почесного громадянина Прилук Анатолія Мирошниченка.

Бронзове погруддя встановлене на могилі білоруського генерала, Героя Радянського Союзу, котрий у вересні 1943 року звільняв Срібнянський та Прилуцький райони, керував форсуванням Дніпра, де отримав смертельне поранення та був похований у Прилуках. Погруддя Митрофану Зіньковичу є на його батьківщині, в білоруському місті Костюковичі. Тепер бронзовий бюст буде і в українських Прилуках. «Пам’ять – це те, що залишається нам. Вона дорогого вартує, - сказав військовий аташе посольства Республіки Білорусь в Україні Сергій Гогель, котрий спеціально прибув до Прилук з нагоди події. – Пам’ять об’єднує нас і завжди об’єднуватиме наші народи».

Анатолій Мирошниченко зізнався, що з проханням увіковічнити пам’ять білоруського героя до нього звернулися прилуцькі ветерани. Погруддя Митрофану Зіньковичу стало першим пам’ятником у Меморіалі-Сквері Вічної Слави, де знаходиться братська могила та палає Вічний вогонь. Незабаром там планується створити Алею Героїв, обабіч якої будуть встановлені погруддя трьом Героям Радянського Союзу та трьом повним кавалерам ордена Слави, які народилися у Прилуках, або ж були тісно пов’язані з ними.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"