У пошуках браконьєрів та «чорних» лісорубів

Лісівники та громадські активісти влаштували у лісі справжній переполох. Дві доби озброєний до зубів патруль лісових охоронців рейдував угіддями Ніжинського, Бобровицького та Носівського районів Чернігівщини. Шукали браконьєрів та «чорних» лісорубів.

Спільний дводенний рейд лісовими та мисливськими угіддями ніжинських лісівників, представників Українського товариства мисливців та рибалок і місцевих активістів викликав небувалий ажіотаж серед мисливців. Учасники рейду неабияк налякали браконьєрів, на яких у світлі останніх подій, де-факто, оголосили неформальне полювання. Захисники природи кажуть, що ризик потрапити до їхніх рук змушує порушників легалізуватися, купувати ліцензії та полювати за встановленими правилами.

З початком листопада відкрили сезон полювання на пушного звіра: зайця, лисицю, єнотовидну собаку тощо. Для порядних мисливців відкриття сезону – це справжнє свято. Аби взяти в ньому участь вони заздалегідь купують ліцензії і сплачують в державну казну та бюджет користувачів мисливських угідь немалі гроші. Інша річ – браконьєри, яким закон не писаний і які відстрілюють все, що трапляється на їхньому шляху. Чим ближче до столиці та фінансово самостійних регіонів, тим нахабніші і більш оснащені браконьєри. Протистоять їм єгері та лісова охорона. За словами захисників лісу, останнім часом, завдяки тиску преси та громадськості, вдалося притягнути до відповідальності найбільш затятих браконьєрів. Проте ставити хрест на незаконному полюванні зарано. Саме тому лісова охорона ДП «Ніжинське лісове господарство» залучила до патрулювання представників УТМР та громадських активістів.

Очолив спільний рейд досвідчений лісовий охоронець – міжрайонний мисливствознавець ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Яковенко.

За його словами, впродовж двох діб, 5 та 6 листопада, спільний патруль відпрацював угіддя в межах трьох районів – Бобровицького, Ніжинського та Носівського. Охоронці лісу перевірили 7 мисливських господарств та 12 індивідуальних мисливців.

«Під час рейду ми спілкувалися з грибниками, мисливцям та місцевими мешканцями з навколишніх сіл, – каже Володимир Яковенко. – Всі вони обурені діями «чорних» лісорубів і браконьєрів».

Активісти ж були вражені роботою лісівників, якої не видно пересічному громадянину, адже побачили гектари свіжовисадженого лісу, сотні метрів парканів, якими огороджують лісові культури від оленів, косуль та лосів, популяція яких значно зросла завдяки постійним рейдам лісової охорони.

Активіст і волонтер із бойовим досвідом, відомий своєю безкомпромісною боротьбою з браконьєрами, Олександр Максимець розповідає про один із курйозних випадків, який трапився з їхньою групою під час спільного рейду: «Вночі на лісовій дорозі активісти і лісоохоронці зупинили автомобіль, в якому, як виявилось, здійснювали об’їзд єгері приватного мисливського господарства. Про всяк випадок ми перевірили документи та оглянули автомобіль єгерів. Останні були вражені міццю нашого рейду».

Зачувши про те, що єгері та лісова охорона залучили до підтримки активістів з бойовим досвідом, місцеві браконьєри відразу покинули всі лісові масиви та заздалегідь підготовлені «злачні» місця. Про це учасникам рейду повідомляли непоодинокі свідки з числа свідомих мисливців та грибників.

За словами лісових охоронців, це був нетиповий рейд – не тільки через те, що він спільний, але й тому, що значну частину шляху учасники рейду пройшли пішки, попередньо розбившись на декілька груп. Зробили це для того, аби краще чути постріл та рухи в лісі. На щастя, чи на жаль, за дві доби порушників не виявили. За словами лісових охоронців, їхня робота приносить суттєві результати. Адже нині все більше колишніх браконьєрів, які досі почували себе господарями лісу, сумирно купують ліцензії та стають на шлях виправлення.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олександра МАКСИМЦЯ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"