«У новій школі діти навчатимуться з радістю»

Із 1 вересня нинішнього року в Україні впроваджується новий Державний стандарт початкової школи. На Чернігівщині зміни відчують у 648 перших класах із загальною кількістю учнів понад 10 тисяч. Головний принцип Нової української школи – педагогіка партнерства. Діти, батьки, педагоги є рівноцінними учасниками освітнього процесу. Учням даватиметься не просто багаж знань, а напрацьовуватимуться навички їхнього застосування в реальному житті. Вчителі у свою чергу матимуть більше свободи у виборі методів навчання, зможуть пропонувати свої навчальні програми, а навантаження на учнів зменшиться приблизно на 30%.

Чернігівщина минулого року вже долучилася до апробації стандартів початкової школи. Всього вісім класів в області за згодою батьків і вчителів навчалися за стандартами нової української школи.

«Цей експеримент був вдалий. Я побував майже у всіх класах і можу сказати, що це зовсім нове освітнє середовище і нові підходи до навчання дітей, – розповідає начальник управління освіти і науки обласної державної адміністрації Микола Конопацький. – Я пережив багато реформ, але жодна з них так і не була доведена до кінця. Але тепер зовсім новий підхід до навчання. Ця реформа розрахована на деталі, на те, щоб дати дитині ті знання, які найбільше згодяться їй у житті. І тут багато залежить від вчителів у першу чергу. Наразі всі вони пройшли спеціальну підготовку й отримали відповідні сертифікати. Причому не тільки вчителі початкових класів, але й вчителі фізкультури, англійської мови та образотворчого мистецтва, тобто всі педагоги, які навчатимуть першачків. Утім, навчання ще триватиме. Усі вчителі одержать спеціальний методичний посібник, розроблений фахівцями нашої області».

 

Нові класи з дизайнерським підходом

На придбання всього необхідного для нових початкових класів області виділять понад 30 мільйонів гривень, тобто в середньому по 100 тисяч на один перший клас. Це немала сума, проте і її недостатньо. Так чи інакше, до першого вересня ремонти в класах, де навчатимуться за новими стандартами, мають бути виконані. І, як зазначив Микола Конопацький, поки класи не будуть готові, вчителі у відпустку не підуть.

«Класна кімната в новій українській школі зовсім для нас нова, з дизайнерським підходом до оформлення, – продовжує Микола Конопацький. – Ремонтні роботи ведуться. Вже є відповідні методичні рекомендації - як, що і де повинно розміщатися. Важливо навіть те, в який колір будуть пофарбовані стіни. Кожен клас буде поділений на декілька зон: навчальну, ігрову і так звану «зону для усамітнення» (якщо дитина втомилася, вона може там відпочити, погратися, заспокоїтися і знову повернутися до навчання). Обов’язково в класі має бути доступ до Інтернету і головне – нові одномісні, спеціально розроблені парти-трансформери. Ставлення до дитини і батьків у процесі навчання також трансформується. Ми маємо зробити так, щоб кожна дитина була в цій новій школі щасливою, щоб прийшовши додому, вона вже хотіла знову повернутися до школи».

Приємний сюрприз для першачків – ігрові набори від LEGO Foundation. Кожній дитині, яка піде в перший клас, роздадуть по 6 кольорових «цеглинок» лего.

 

Розбудова старшої профільної школи

Цьогоріч освітня реформа торкнеться лише перших класів, та не за горами реформи старшої школи. Старша профільна школа передбачає два спрямування: академічне (ліцей) з орієнтацією на навчання на вищих рівнях і професійне – щось на кшталт теперішнього ПТУ.

«Після 9 класу дитина повинна буде пройти тестування, яке визначить напрямок її навчання в ліцеї. В ліцеї має бути хоча б 3 паралелі, і тут треба дивитися на мережу більш регіонально і демографічно, щоб створити нормальну матеріальну базу».

Управління освіти і науки обласної державної адміністрації вже візуалізувало мережу закладів загальної середньої освіти. Їх наразі 520. На мапі відображено не лише місцезнаходження школи, а й коротка довідка про неї та навіть стан дороги, по якій здійснюватиметься підвіз дітей за необхідності.

За допомогою карти можна більш детально вивчити мережу опорних закладів області. Їх на сьогодні 31 та 16 філій. Остаточну мережу буде сформовано після завершення процесу децентралізації та утворення об’єднаних територіальних громад області.

 

Книжки вже друкуються

Нова модель навчання вимагає і нової літератури. Цього року нові посібники друкуватимуться для перших, п’ятих і десятих класів. Кожного року друкується лише одна лінійка підручників і з ними завжди є проблеми. Цьогоріч же за три місяці літа потрібно надрукувати аж три лінійки. Чи встигнуть вчасно забезпечити дітей підручниками – велике питання.

«Дійсно, цього року потрібно надрукувати аж три лінійки підручників, і це чимале навантаження, – підтверджує Микола Конопацький. – Вже почали друкувати книжки для п’ятих класів, до кінця липня вони мають бути готові. Далі на черзі посібники для перших класів, які також обіцяють віддати без запізнення. Затримки можуть бути з підручниками для десятих класів – їх очікують у кінці вересня – на початку жовтня. Та це також не проблема, адже всі вони будуть в електронному вигляді у вільному доступі».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"