У Ніжинському районі створять ландшафтний парк для відновлення торфовищ

На Ніжинщині найближчим часом планується створення ландшафтного парку. За проектом ООН з допомогою цього парку науковці та чиновники хочуть відновити деградовані торфовища на території нашого району.

Сімнадцятого квітня в Чернігівській обласній раді, в рамках Програми розвитку ООН в Україні «СlimaEast: Збереження та стале використання торфовищ», відбулася нарада з питань реалізації на території Ніжинського району пілотного проекту Європейської Комісії.

З допомогою цього проекту його організатори хочуть посилити контроль держави і досліджувати пом'якшення наслідків зміни клімату.

Створення моделі відновлення деградованих торфовищ Чернігівського регіону дозволять відродити екосистемні функції та економічну цінність. А також розширити площу заповідних територій та збереження біорізноманіття.

Під час роботи цього проекту місцеві громади залучаються до вирішення питань раціонального землекористування. Одним із шляхів виконання мети проекту буде створення регіонального ландшафтного парку «Ніжинський».

Єдине нез'ясована обставина - на чиєму балансі залишиться парк після завершення пілотного проекту. У минулому році серед потенційних балансоутримучавачив парку організатори проекту хотіли бачити Ніжинський державний університет.

У ході виконання програми буде розроблено методологію обліку викидів і поглинання вуглецю від торфовищ, збільшений природоохоронний статус прилеглих територій, забезпечено їх стійке управління.

У свою чергу, територіальні громади Ніжинського району від реалізації цього проекту отримають користь, приєднаються до продуктивного використання біомаси для місцевих потреб, отримають нові робочі місця.

Результатом даного заходу було напрацювання низки подальших завдань по впровадженню Проекту Програми розвитку ООН в Україні «СlimaEast: Збереження та стале використання торфовищ» на території Ніжинського району.

 

                              Джерело: Уезные новости

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"