У лінивих фермерів хочуть відібрати землю

Якщо орендарі сільськогосподарських земель тривалий час не використовують їх за призначенням та не допомагають розвивати агропромисловий комплекс регіону, облдержадміністрація планує відбирати у них землі.

Про це під час брифінгу повідомив Олександр Савченко, директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА.

За його словами, усі землі сільськогосподарського призначення в нашій області комусь та «належать». А вирощування бур’яну на деяких ланах пояснюється неспроможністю «господарів» з якихось причин їх належно обробляти.

- Таких земель, які пустують, у нас немає, - сказав пан Савченко. - Ті, що не використовуються, - це паї, які люди самі собі в натурі виділили, але сил не мають самостійно їх обробити. Зокрема таких прикладів дуже багато на кордоні Городнянського та Чернігівського районів. Згідно з нашими підрахунками, такої землі в області близько 250 тисяч гектарів.

На думку посадовця, проблему «гуляючих» земель та неохоту орендарів розвивати бажані владі сільськогосподарські галузі слід вирішувати припиненням оренди площ такими фермерами.

- Кожен із суб’єктів має у себе в оренді державну землю, - пояснює пан Савченко. - Він її просив, він її брав для виробництва, а ми, у свою чергу, проводимо політику розвитку тваринництва. Можна знайти підґрунтя, щоб відібрати цю землю, якщо він не займається тваринництвом.

Чиновник вважає необхідним повернення до радянської практики навантаження сільгоспвиробників, які «в нагрузку» до отриманих в оренду земель мають вирощувати певну кількість домашніх тварин.

- У радянські часи було поняття «навантаженість»: свиней на 1 га ріллі та великої рогатої худоби на 1 га сільгоспугідь, - згадує Олександр Савченко. - Ми також хочемо цього домогтися, зобов’язати інвестора: прийшов на нашу землю - працюй, створюй робочі місця, щоб не було такого, що «я не впорався». Ти ж свої сили розраховував?

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"