У Корюківських лісах господарюють за європейськими та світовими канонами

 

Кажуть, що ліс – це душа  планети. Тож можна з упевненістю сказати, що Корюківщина має щедру й широку душу. Адже саме цей мальовничий край має найбільшу лісистість в області. Більше половини лісового фонду  Державного підприємства «Корюківський лісгосп»  – це  рукотворні  масиви, що піднялися на вирубках і непридатних для сільськогосподарського виробництва землях. Щороку на місці зрубаних стиглих лісів висаджується понад 280  гектарів нових культур. У Корюківському лісовому господарстві працюють цілі династії, а опікується підприємством професіонал своєї справи, досвідчений керівник Володимир Іванович Никончук, який  має спеціалізовану освіту і є корінним поліщуком.

ДП «Корюківське лісове господарство» є соціально відповідальним і бюджетоутворюючим підприємством. Це друге підприємство в районі за чисельністю працюючих. Відповідальність за лісокористування тут з року в рік підтверджується Міжнародним сертифікатом ведення лісового господарства.

 

Часто чуємо думки, що ліс взагалі не треба рубати, мовляв, це йому шкодить. Але якщо розібратися, то зовсім навпаки... Аби в лісі росли здорові дерева, його необхідно освітлювати, проріджувати, робити так звані прохідні вирубки. Інакше ліс буде захаращений сухостоєм (розсадник шкідників і ідеальне середовище для пожеж), дерева в ньому хворітимуть, душитимуть одне одного через брак сонячного світла. На сьогодні в насадженнях лісгоспу виникла велика проблема з таким  шкідником лісу як «верхівковий короїд», який дуже шкодить сосновим насадженням, в результаті чого такі насадження просто гинуть, тому необхідно проводити санітарні рубки.  Більше того, рано чи пізно будь-яке дерево в лісі доведеться зрубати – бо якщо цього не зробити, воно струхлявіє від старості, впаде і згниє. І нічим не покращить ні екосистему лісу, ні економіку країни, де цей ліс знаходиться. Тож до ведення будь-якого господарства просто має бути правильний та зважений підхід. У Корюківському лісгоспі він без сумніву є. І про це свідчить наявність Міжнародного сертифікату ведення лісового господарства. Щороку його успішно поновлюють.

 

Сертифікована продукція

Перевірка охоплює всі види діяльності лісгоспу. Таким чином оцінюється повний комплекс лісогосподарських робіт, заходів і управлінських рішень від посадки лісу і до заготівлі деревини. Такий собі аудит проводиться в рамках Міжнародної добровільної лісової сертифікації за системою FSC (Forest Stewardship Council – лісова опікунська рада). Це міжнародна організація, яка створила систему підтвердження екологічної та соціальної відповідальності управління лісами. Знак FSC на деревині або на виробленому з неї товарі – показник того, що продукція виготовляється з лісу, в якому ведеться екологічно і соціально відповідальне лісове господарство. У ході перевірки підприємства представники органу сертифікації контролюють якість ведення лісового господарства і лісокористування за визнаними в усьому світі критеріями.

«Наявність сертифіката дає впевненість, що лісове господарство не завдає шкоди екосистемі, а ліс заготовлюється в рамках правового поля. Кожен, хто хоче проінспектувати лісгосп, побачить високий рівень роботи підприємства, належний догляд за держлісфондом та дотримання правил охорони праці. Ми, як володарі даного сертифікату, маємо право експортувати нашу продукцію по всьому світу», – наголошує директор лісового господарства Володимир Никончук.

 

Кругляк лишаємо в області

У ДП «Корюківський лісгосп» зайнято 373 спеціалістів та робітників. Це другий, після ПАТ «Слов’янські шпалери», роботодавець у районі, який забезпечує таку кількість працюючих зайнятістю і достойною заробітною платою. Та й за обсягами реалізованої продукції лісівники займають почесне друге місце.

«Щороку підприємство спрацьовує зі значним приростом. Лише за минулий рік вдалося реалізувати продукції на понад 109 мільйонів гривень. Ріст склав 17,5 мільйонів, порівняно з 2016-м роком, - констатує директор. - У тому числі на експорт відвантажили продукції на 18,7 мільйона гривень. Наш пиломатеріал користується попитом у Туреччині, Китаї, країнах Близького Сходу. Через внутрішніх переробників його охоче закуповують фірми держав Західної Європи. Ліс-кругляк на 95% реалізовується переробникам нашої області. Так що мораторій на експорт лісу-кругляку з України для нас не несе ніякої загрози та втрат прибутків». 

Лісгосп – це не лише бюджетоутворююче підприємство. Тут досить приваблива оплата праці. Наприклад, середня заробітна плата у цьому році складає 9 600 гривень, порівняно з минулим – на 2 400 гривень більше. А у грудні працівники лісгоспу отримали «тринадцяту» зарплату. Такі річні премії збереглися далеко не на кожному підприємстві області.

 

Не лише господарювати, а й про соціальну сферу дбати -

принцип, за яким працюють корюківські лісівники. Тут завжди йдуть назустріч проханням місцевих закладів та установ соціальної сфери, а також ближніх сільських рад. Та й мешканці району можуть без проблем виписати собі машину дров за помірними цінами. Дбають лісівники і про те, аби корюківчани та гості міста мали змогу цивілізовано відпочивати та набиратися сил, спілкуючись із природою. За останній рік було капітально відремонтовано рекреаційний пункт «Джерело». Такої краси варто ще пошукати у відомих заповідниках. Вже стало традицією саме тут робити весільні фото. Казковий місточок, що веде через благоустроєне озеро, гойдалки, альтанки, спеціально відведене місце для приготування їжі... І звідусіль мальовнича природа поліського краю. Їдуть сюди молодята не лише з Корюківського, а й із сусідніх районів. Головне, як зазначають у лісгоспі, – не збавляти обертів і працювати й надалі на благо людей, бо ж загальновідома істина: працю лісівників по справжньому зможуть оцінити лише прийдешні покоління.

Більше того, Корюківський лісгосп не лише заробляє кошти для себе та наповнює державну казну, а й допомагає іншим територіальним громадам.

«У зв’язку з тим, що наші південні лісові господарства області недостатньо фінансуються, а північні регіони, яким, як кажуть, Бог послав ліси, мають змогу заробити – частину коштів ми направляємо на допомогу колегам для виплати заробітної плати, - зізнається головний лісівник підприємства. - Чималі суми виділяємо на лікування та операції наших колег та земляків. Не забуваємо і про оздоровлення дітей. Важливою для нас є і охорона праці. За минулий рік ми закупили спецодяг для працівників, покращили умови праці на цеху переробки деревини і нижньому складі. Загалом на охорону праці витрачено 806 тисяч гривень».

 

Лісові династії – гордість підприємства

У Корюківському держлісгоспі  вміло опираються на безцінний досвід лісівників-ветеранів, що доклали немало старань і зусиль для розвитку і зміцнення підприємства. З особливою повагою тут називають імена представників лісових династій. Ось, наприклад, заслужений лісівник України Микола Олександрович Мірошник, який свого часу наполегливо і послідовно створював у лісгоспі  насіннєву базу і зробив її зразковою. Його син, Олександр Миколайович, колишній головний лісничий, який завжди гідно виконував батьківські заповіти. Продовжує династію донька Олександра Миколайовича -  Олена.

Більше 50-ти років працює в Новоборовицькому лісництві Анищенко Михайло Климентійович. Його син, Сергій Михайлович, нині очолює Городнянський лісгосп

Не злічити поліських стежок, якими пройшла провідний інженер лісового господарства, заслужений лісівник України Людмила Іванівна Ступаченко.

Понад тридцять років віддав рідним з дитинства лісам Анатолій Іванович Данильченко, який працював лісничим Єлінського лісництва. Сотні гектарів лісопосадок за його плечима. Батьковими стежками пішли  і його сини — Олександр та Дмитро. Цей список можна продовжувати й далі, адже сімейні традиції тут бережуть з особливим трепетом. І хоча з року в рік з’являються якісь нововедення – досвіду наших пращурів тут не цураються, а навпаки – пишаються ним.

Корюківський район по праву називають найзеленішим у Чернігівській області. Він має найвищий відсоток лісистості — 38%. А найголовніше, що тутешні лісівники не лише рубають, а й дбають про те, аби залишити у спадок нащадкам гарні ліси з хорошою лісовою інфраструктурою. Адже своїм основним завданням вважають – охороняти, примножувати і зберігати лісові багатства.

 

Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"