Тупичів – серед фіналістів «Неймовірних сіл України»


 

28 липня відбувся фінал проекту «Неймовірні села країни». За перше місце і приз в 100 тисяч гривень на розвиток змагалися десять сіл зі всієї України. Так, Тупичівська ОТГ посіла третє місце і отримає 50 тисяч гривень співфінансування для облаштування соціальної міні-пекарні.

 

Експертна рада конкурсу оцінювала проекти сіл за трьома критеріями: актуальність проекту та реалістичність його здійснення, тобто запуск проекту протягом року для села та громади; економічна доцільність та конкурентоспроможність бізнес-проекту; вирішення проблем сталого розвитку у рамках реалізації бізнес-проекту.

Найбільшу кількість балів експертна рада конкурсу надала селу Трояндове Одеської області. Їхній проект «Трояндове королівство» набрав 133 бали. Таким чином село стало переможцем Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2022» та отримає грошовий грант у розмірі 100 тисяч гривень на реалізацію свого проекту від головного партнера – Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Проект зі створення соціальної міні-пекарні у селі Тупичів Чернігівської області набрав 128 балів і посів третє місце. Громада отримає 50 тисяч гривень на його реалізацію. За ці кошти планують закупити обладнання для пекарні.

«Головною метою проекту є посилення продовольчої безпеки через забезпечення хлібом мешканців 11 населених пунктів Тупичівської територіальної громади шляхом організації власної пекарні, яка використовуватиме сировину місцевих аграрних підприємств, створить нові робочі місця для мешканців та внутрішньо переміщених осіб громади», – говорить начальник відділу економічного розвитку Тупичівської ОТГ Зоя Чугай.

Для реалізації проекту громада має приміщення з усіма комунікаціями (електропостачання, газопостачання, вода) на території села Тупичів. Підготовка приміщення здійснюватиметься місцевим бізнесом у співпраці з органами місцевого самоврядування громади.

До речі, це не перше село з Чернігівщини, яке дійшло до фіналу Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України». Так у 2020 році село Горбове Куликівської ОТГ зі своїм проектом з відновлення місцевого озера увійшло в трійку фіналістів.

Цьогоріч до десятки фіналістів потрапили відразу два села з Чернігівської області: Тупичів (Тупичівська ТГ) та Волосківці (Менська ТГ).

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"