Туберкульоз відступає перед сильним імунітетом

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Така увага суспільства цілком виправдана: адже туберкульоз – це захворювання, яке зламує долі мільйонів людей у всьому світі. Щодня від цієї виліковної хвороби – від захворювання, якому можна запобігти, продовжує вмирати близько 4,5 тисячі осіб, розповідає завідувач поліклінічного відділення Чернігівської міської лікарні №2 Інна Сорокіна.

Факт

Завдяки глобальним зусиллям, спрямованим на боротьбу з туберкульозом, які тривають із 2000 року, врятовано 54 млн життів, а показник смертності вдалося знизити на 42%.За даними ВООЗ, на сьогодні приблизно чверть населення інфікована Mycobacteriumtuberculosis.

 

До відома

Розрізняють латентний туберкульоз та активний.

Латентний туберкульоз – це стан, коли людина інфікована M. tuberculosis, проте не має клінічних проявів активної інфекції. Громадяни з латентним туберкульозом безсимптомні й незаразні, але належать до групи ризику щодо прогресування до активного туберкульозу. Найвищий ризик прогресування з латентної до активної форми спостерігається впродовж перших двох років після інфікування (шанс захворіти на цю інфекцію протягом життя становить 5–10%, половина шансів припадає на цей період).

Хворий на активну форму туберкульозу – особа з вираженими проявами туберкульозу, підтвердженими клінічними, лабораторними та рентгенологічними дослідженнями. Слід знати: навіть за активної форми туберкульозу хвороба тривалий час може мати прихований перебіг. А отже захворівши людина не завжди своєчасно звертається за медичною допомогою та продовжує інфікувати інших людей. За рік хвора на туберкульоз людина може заразити до 10–15 інших осіб, з якими має контакт. У цей період мікобактерія туберкульозу, яка потрапила в організм людини, починає розмножуватися в легенях або інших органах – нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику, шкірі, статевих органах. У свою чергу імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію.

Група ризику

До групи підвищеного ризику інфікування належать працівники лікарень, лабораторій, особи, які перебували в тісному контакті з хворими на туберкульоз або з підозрою на нього, працівники або мешканці закладів масового перебування людей (наприклад, притулків для бездомних, в’язниць). Ризик вищий у людей з ослабленою імунною системою: із ВІЛ-інфекцією, недостатнім харчуванням, деякими хронічними захворюваннями та цукровим діабетом або люди, котрі палять, споживають надмірно алкоголь, вживають наркотики – усі вони більш схильні до захворювання.

Симптоми:

– нездужання;

– кашель;

– лихоманка;

– слабкість;

– рясне потовиділення вночі;

– безпричинна втрата ваги тощо.

Прояв двох або більше ознак – привід звернутися до лікаря.

Кровохаркання, виражена задишка, біль у грудній клітці – більш пізні симптоми.

 

Профілактика

Необхідно щорічно проходити флюорографічне обстеження та пам’ятати, що тривалий (спочатку сухий) кашель, який посилюється вночі та вранці, є приводом відвідування сімейного лікаря та обстеження мокротиння на наявність мікобактерії туберкульозу.

 

Лікування

Туберкульоз вилікувати можна. У разі активної, чутливої до ліків форми туберкульозу проводиться стандартний шестимісячний курс лікування чотирма протимікробними препаратами. Людина повинна приймати ліки за схемою, призначеною лікарем.

Успішність боротьби з туберкульозом залежить від особистої позиції людини щодо лікування. Кожна людина відповідальна за своє здоров’я, за якість свого життя. То й починати треба із себе, зі свого способу життя:

– намагатися вживати корисну та збалансовану (білками та жирами) їжу;

– займатися фізичною культурою, спортом;

– частіше перебувати на свіжому повітрі;

– відмовитися від шкідливих звичок;

– дотримуватися правил особистої гігієни тощо.

Перебування на свіжому повітрі, особливо серед хвойних дерев, дуже негативно впливає на збудника туберкульозу.

 Будьте здорові!

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"