Церкву з Городища забрали в Пирогово

Старовинну дерев’яну Миколаївську церкву з села Городище Менського району перевезли до Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогово. До цього часу в музеї під відкритим небом можна було побачити п’ять дерев’яних храмів з різних регіонів України, тепер там з’явиться шостий – з Чернігівщини.

Дерев’яна Миколаївська церква в селі Городище, безперечно, одна з унікальних на Чернігівщині та й взагалі в Україні. Ця пам'ятка народної архітектури побудована у 17 столітті, принаймні в 1654 році церква згадується як нова. У 1888 році вона була капітально відремонтована, тоді ж  добудовано її південний і північний рукави. Весь час була діючою, аж до Другої світової війни. Під час війни храм закривали, потім знову відкривали. А вже в післявоєнні роки остаточно закрили, перетворивши на склад комбікорму. З того часу приміщення церкви жодного разу не використовували за призначенням.

Ще у 1985 році під час наукової експедиції по Лівобережній Україні для вивчення і фіксації пам’яток архітектури академік Григорій Логвінов, побачивши цей дерев’яний храм, сказав, що це досі незнаний шедевр архітектури світового рівня, що Миколаївська церква є пам’яткою, яку можна порівняти хіба що з афінським Парфеноном.

 

Храм почали розбирати люди

Сама церква довгі роки перебувала в аварійному стані. Більше того, її почали потроху розбирати жителі села, а всередині вона перетворилася на смітник. В селі кажуть: якби її не забрали до музею, через рік-два будівля б просто завалилася.

«Ця церква довго була аварійною, – розповідає бухгалтер Городищенської сільської ради. – Вона перебуває на балансі обласного фонду і є культурною спадщиною. На жаль, ні у сільської ради, ні в районному бюджеті грошей на реставрацію цієї церкви немає. Спонсорів також не знаходилося. Тому коли у 2015 році нам повідомили, що церкву збираються забрати до Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогово, більшість людей погодилися. Та півтора десятка селян були категорично проти. Та не дивлячись на невизначеність стосовно передачі церкви музею, його працівники восени 2015 році приїздили і самі позабивали вікна, накрили куполи. І якби вони цього не зробили, то церква могла б не пережити зиму. Після того минув рік, але за цей час люди, які були проти передачі храму, нічого не зробили для відновлення будівлі, не знайшли ні грошей на це, ні спонсора, тому церкву і передали до музею».

 

Відновити по максимуму

Основну частину будівлі Миколаївської церкви з Городища вивезли до Пирогова ще восени минулого року. Зараз працівники музею приїздять тільки за маленькими деталями, які залишилися: то дощечку якусь знайдуть, то ще щось. Вони хочуть якомога точніше відновити церкву. Реконструйований Миколаївський храм постане точно в такому ж вигляді, як і раніше. Причому майстрам доведеться дуже старанно потрудитися, адже в ті далекі часи цей та подібні храми складалися без жодного цвяха: дерев’яні колоди чи дошки дуже щільно підганялися одна під одну. А відкрити пам'ятку архітектури для відвідувачів обіцяють до кінця літа.

«Наша церква дуже стара, середня її частина побудована ще у 1600-х роках без жодного цвяха, а інші дві прибудовані пізніше, – продовжує жінка. – Всередині на стінах намальовані дві чи три ікони. Хоча вони й затерті часом, але їх можна добре розгледіти. Працівники Пирогова приїжджають, розмовляють з людьми, збирають будь-яку інформацію про церкву. Вони хочуть якнайточніше відновити храм. В архівах знайшли інформацію, що колись давно була і дзвіниця. Її теж хочуть збудувати заново».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"