Тривожний сигнал із брянських лісів: африканська чума свиней наближається до Чернігівщини

13 лютого у Головному управлінні ветеринарної медицини Чернігівської області пройшла робоча нарада з користувачами мисливських угідь.

Відкрив захід Віктор Кульбако, начальник Головного управління ветеринарної медицини в регіоні. Він розповів про епізоотичну ситуацію з африканською чумою свиней у сусідніх державах та Україні і окреслив основні завдання, які треба виконувати, щоб не допустити занесення АЧС на територію нашої області.

На початку лютого з Брянської області Російської Федерації надійшла на Чернігівщину телеграма, в якій прозвучав тривожний сигнал: на Брянщині вже виявлено збудник цієї небезпечної хвороби.

А 8 лютого в Києві відбулася нарада при Кабінеті Міністрів України , головною темою якої була епізоотична ситуація в нашій державі. В центрі уваги — Луганщина, де вже ведеться боротьба з лихом.

Взяв слово начальник Чернігівського ОУЛМГ Валерій Лозицький. Для лісівників найважчий період пожежної небезпеки влітку — це небезпека 5 класу, наголосив він. Такий же рівень небезпеки нині настав і для мисливців у зв’язку з АЧС.

Валерій Григорович підкреслив, що районні мисливствознавці , ветеринари на місцях, директори мисливських господарств повинні дуже серйозно й відповідально поставитися до цієї ситуації, аби не допустити і в ліси, і в приватний сектор таку велику біду. Адже африканська чума свиней — це серйозна економічна загроза нашому краю і всій Україні.

На завершення цієї наради були показані вражаючі відеоматеріали про епізоотичну ситуацію в Росії, яка зазнає мільйонних економічних збитків. З 2007 року й донині у 16 областях Російської Федерації та 3 областях Республіки Білорусь ведеться напружена боротьба з африканською чумою свиней. Аграрники, спалюючи свинокомплекси свиней з худобою, кажуть, що спалюють свої надії і називають цю ситуацію справжньою біологічною війною…

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"