ТОВ «Земля і воля» завершило збирання ранніх зернових – врожайність вища довоєнної


 

Останнім обмолочували овес на 200 гектарах. Перед обідом у минулу суботу на поле приїхало сім комбайнів «Джон Дір», але не відразу включилися в роботу. Головний агроном Олексій Дзигун зробив експрес-аналіз вологості зерна, яке виявилося не таке вже й сирувате, але вирішили почекати годину-другу, щоб 30-градусне сонечко ще підсушило, тоді не потрібне буде ніяке сушіння на сушильному комплексі.

Старт збиранню вівса дав перший заступник генерального директора господарства Василь Нестерук. Черговий експрес-аналіз показав, що вологість зерна становить 11 відсотків. І поле вівса почало зникати, як то кажуть, на очах. Завершили обмолот цієї культури в неділю. Зернові жнива закінчать збиранням дещо пізнішої культури – гречки, яка дозріває на 80 гектарах.

– Цьогорічна весна непокоїла нас затяжними холодами, ще й багато полів були «всіяні» вибухонебезпечними «сюрпризами», – розповів Василь Сергійович. – Але вчасна і злагоджена підготовка всієї техніки до весни, стовідсоткова забезпеченість насінням, пальним і добривами, тісна співпраця з піротехніками дали змогу в оптимальні строки провести підготовку ґрунту і засіяти всі поля. Посприяло нам і Небо своїми дощами. Тож і урожайність ранніх зернових радує.

Найбільше намолотили пшениці, якою було засіяно 1150 гектарів. Складність її збирання полягала в тому, що обмолочували зерно при необхідній вологості для зберігання – штучне досушування недопустиме для насіннєвого зерна, а ним будуть закладати основу урожаю наступного року. Та й на кожне досушування потрібен дорогий природний газ.

Добре вродив цього року і ячмінь на 280 гектарах, він теж засипаний на зберігання після сонячного сушіння.

На комбайні №1 жнивує Віктор Пінчук. Він з 1992 року самостійно працює на комбайні, перед цим протягом п’яти років переймав досвід батька, передового комбайнера Івана Павловича (скорботно, що він помер рік тому, у віці 84 років).

Син Віктор на збиранні пшениці намолочував за день сто і більше тонн зерна, а денні обмолоти кукурудзи, бувало, сягали і до трьохсот тонн.

Вагомий валовий збір зерна в ТОВ «Земля і воля» свідчить про головне для великого трудового колективу і понад семи тисяч пайовиків землі – вони не залишаться без хліба, бо мають надійну продовольчу підтримку від свого господарства.

 

Григорій ВОЙТОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"