Торік агровиробники області одержали 173,7 млн грн держпідтримки


 

Впродовж 2019 року сільгоспвиробники Чернігівської області отримали з державного бюджету 173,7 мільйонів гривень державної підтримки.

 

Найбільше коштів спрямовано на розвиток галузі тваринництва, 7 місце від загальної суми використаних коштів по Україні, сума освоєних коштів областю становить 115,7 мільйонів гривень, з них:

- Часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок і сперми бугаїв та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність – 6,8 мільйонів гривень;

- Спеціальна бюджетна дотація за утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, сільськогосподарські та фермерські – 49,9 мільйонів гривень;

- Часткове відшкодування вартості об’єктів зберігання та переробки зерна – 49,1 мільйонів гривень;

- Спеціальна бюджетна дотація за вирощування молодняка великої рогатої худоби, який народився в господарствах фізичних осіб – 9,9 мільйонів гривень. (скористалося понад 3 тисячі осіб, подавши документи на 6,4 тисяч голів телят)

По програмі «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» часткову компенсацію відсоткової ставки за банківськими кредитами отримали 62 підприємства області за 113 заявками, в сумі 14,7 мільйонів гривень.

За програмою «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» за грудень 2018 та січень-вересень 2019 року 182 господарствами області придбано 369 одиниць техніки та обладнання, загальною вартістю 129,4 мільйонів гривень. Сума компенсації склала 26,9 мільйонів гривень.

По програмі «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними» компенсацію витрат на садивний матеріал у садівництві отримали 4 господарства області у сумі 3,0 мільйонів гривень.

По програмі «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» освоєно 6,0 мільйонів гривень.

Українським державним фондом підтримки фермерських господарств надано фермерам фінансову підтримку на поворотній основі за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» в сумі 7,4 мільйонів гривень.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"