«Точка зору» Віктора Кошмала

Віктору Кошмалу виповнилося 65. Може, тому колеги, друзі, герої його знімків вважають ці цифри якимось непорозумінням, що він весь час в русі, в роботі… Й досі щодня відточує свою майстерність! Жартують: якщо подію не зафіксував Кошмал, вважайте, вона не відбулася. Почасти світлини майстра – це новітня історія Чернігівщини. Скільки зробив знімків? Не знає – рахунок йде на мільйони.

Народився нинішній фотомаестро 10 серпня 1953 року в Бахмачі. Вперше взяв в руки фотоапарат у 12 років – «Смену» йому подарував хрещений. Тепер він – переможець багатьох національних і міжнародних конкурсів, лауреат виставки фотохудожніх робіт Ради Європи…

У день ювілею фотографа в Чернігівському обласному художньому музеї відкрилася експозиція його робіт «Точка зору». Виставку автор присвятив своїй дружині Зої – музі, яка «любов, спасенна і єдина». Друзів і колег на презентацію прийшло стільки, що всіх не вмістила величезна Галаганівська зала музею. Про представлені знімки художник каже: «Я хочу показати, наскільки прекрасна земля наша, наскільки прекрасний Чернігів».

Хтось з колег влучно назвав Віктора Кошмала «ловцем миттєвостей». Він не заперечує: «Це насправді дуже важливо – вловити миттєвість, бо з них і складається наше життя. Неповторна кожна мить. І я бачу, коли ця мить відображає стан душі людини. Кожен фотограф має наперед бачити, де й що відбувається. І при цьому мати хист переміститися в потрібну точку: все просто – опинитися в потрібний момент у потрібному місці. Треба для цього впасти – впади, треба підскочити – підскоч! І тоді народжується кадр – твоя точка зору».

Експозиція «Точка зору» – наочна демонстрація гасла Віктора Кошмала «бути попереду подій». «Це дуже нелегка справа – завжди бути в курсі подій. Важливо визначити для себе знакові, цікаві всім», – каже майстер. Репортерську, портретну, пейзажну складові своєї роботи на «перше-друге-третє» не поділяє: «Я перш за все бачу перед собою людину-творця».

42 роки фотохудожник працює з дітьми – відтоді, як прийшов керувати фотолабораторією та гуртком до Палацу піонерів у Чернігові. Тоді, каже, разом зі своїми учнями навчався й сам бачити красу навколишнього світу. «Якщо ти щось у житті зумів зробити, то маєш це передати учням, – вважає фотограф-педагог. – Не можу це тримати в собі, я повинен знанням поділитися з іншими». І радо ділиться. Наприклад, вже шостий рік працює в Чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського фотоклуб «Прекрасне поруч», заснований Віктором Кошмалом.

Експозиція «Точка зору» в обласному художньому музеї – невеличка частинка творчого доробку маестро за останні роки. І заявка на майбутнє. «Все життя попереду, і будуть ще кращі фотографії», – обіцяє Віктор Кошмал.

 

Андрій ЯСНИЙ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"