Ті, хто побував у пеклі війни обєднуються

 

У невеличкому старенькому приміщенні колишньої кухні Бобровицького будинку творчості кипить робота. Сказати, що ця халупа виглядає не найкраще – це ще нічого не сказати. Підійшовши ближче, чую стукіт молотка. Всередині будівлі поки що розруха, але двоє хлопців вже з порогу мене запевняють, що незабаром буде чистота й порядок. А найголовніше – тут надаватимуть допомогу і підтримку героям, які повернулися з пекла війни.

 

Володимир Буц та Ігор Кушнір потрапили в АТО під час першої хвилі мобілізації. Побували майже в усіх «гарячих точках» Донецької області. Господь уберіг їх і вони повернулися додому живими. Єдине, що втратили – це страх. Вони як ніхто інший добре розуміють проблеми тих, хто з вогню повертається в інший світ – світ без війни. Тому вирішили об’єднатися навколо спільної мети і створити громадську організацію – Бобровицький осередок Всеукраїнської організації союзу учасників бойових дій.

«Знайти себе в мирному житті і реалізуватися для вчорашніх захисників Вітчизни не так легко, як здається, - говорить голова нещодавно створеної громадської організації Володимир Буц. - Необхідно координувати зусилля, адже сьогодні виникає надзвичайно велика кількість проблем, з якими звертаються хлопці, що повертаються зі Сходу. Ми надаватимемо всебічну допомогу: соціальну, правову, психологічну. Стежитимемо за тим, аби у повному обсязі виконувалися всі державні гарантії. Ми не будемо ходити з простягнутою рукою і просити, щоб можновладці нам кинули якусь копійку. Участь у різних проектах, гранти – ось те, над чим працюватимемо. Наша організація співпрацюватиме з приватними фірмами, різного виду установами, щоб в подальшому ми змогли відшукати вакансію для атовців, пройти навчальні курси чи підвищити кваліфікацію».
Нинішня діяльність хлопців— це логічне продовження війни, але вже без зброї. З горем навпіл віднайшли приміщення, бо виявляється немає у Бобровиці жодного пустуючого квадратного метра. І коли вже почали власними силами робити ремонт, знову перешкода – цільове призначення цієї халупи зовсім не для громадської організації.

«Приміщення обліковується на балансі управління освіти. Вже прокуратура попереджала начальника управління, що, мовляв, використовують квадратні метри не за призначенням. А коли тут перед нами подушки чистили, то було за призначенням, - обурюється заступник голови ГО Бобровицького осередку ВОСУБД Ігор Кушнір. – Вони оренду платили і все всіх влаштовувало, а з нас що взяти? Неприбудкова організація, тому оренда одна гривня. Та ми вийшли і з цього становища – організуємо тут гурток патріотичного виховання. От і буде належне використання приміщення. Допомогти хоча б одному хлопцю, який, повернувшись із війни, не може адаптуватися — це тепер наш життєвий шлях».

Хлопці запевняють, що ветерани незакінченої війни це ті, кого неможливо залякати бюрократією або чимось іще після того, що вони бачили в АТО.

«Ходити владними кабінетами і слухати обіцянки – це вже пройдений етап. А той, хто щиро хоче допомогти – до нього й ходити не треба. Всі необхідні будматеріали для ремонту нам надає ТОВ «Земля і воля». Виконавчий директор Валентина Чернякова пообіцяла, що вони підтримуватимуть нас постійно. Бо ці люди, як і ми, небайдужі до чужого горя. Вони не кричать в усі двері, що постійно допомагають атовцям. А скільки техніки із свого господарства відправили на Схід... Ось не встигли ми тут все розібрати, нам вже й вікна із товариства прибули. Ремонтуємо самі, хвала Богу, вміємо дрель і молоток в руках тримати», - підсумував Володимир. 

Насамкінець хлопці пообіцяли, що на півдорозі точно не збираються зупинятися, адже страшніше і важче, ніж на війні вже точно не буде.

 

Сніжана БОЖОК, фото автора

 

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"