Терор газового монополіста на Бобровиччині:

«листи щастя» людям та «наїзд» на фермера


 

У Петрівці, що входить до Бобровицької територіальної громади, не вщухають проблеми з монополістами. Спочатку на шляху до Ніжина дивним чином пропали гроші, які люди сплатили за користування газом і які місцева листоноша добросовісно передала начальнику пересувного відділення. І доки поліція шукає винних, а керівниця «Укрпошти» знизує плечима, «Чернігівгаз Збут» надсилає людям «листи щастя» без підписів і печаток, залякуючи судовими позовами та відключенням газу. У тому ж таки селі одне з фермерських господарств Петрівки менеджери «Чернігівгазу» намагалися «розвести» на цілий мільйон гривень.

 

Хто вкрав гроші?

 

Історія з грошима, що зникли по дорозі з Петрівки до Ніжина, триває вже місяць. Місяць поліція шукає винних, хоча справу, здавалося б, розкрив би навіть першокурсник юридичного вишу.

А почалося все з того, що до старости Петрівки Миколи Малашти звернувся соціальний працівник.

«Наприкінці січня до мене звернулась соціальний працівник Тетяна Колесник з тим, що від одиноких бабусь надходять повідомлення про те, що в них борг перед «Чернігівгаз Збутом». Гроші за спожитий газ були вчасно сплачені листоноші у поштовому відділенні, а у людей на руках є всі квитанції, – розповідає Микола Іванович. – Ми зробили запит до Олени Дорошенко (керівниця Чернігівської дирекції «Укрпошти», – Авт.) і отримали відповідь про те, що кошти до них не надходили. Після цього я викликав поліцію. Коли ж стали розбиратись, то виявилося, що постраждали не тільки одинокі пенсіонери, а всі, хто сплачував гроші за газ на пошту».

Староста Микола Малашта та соцпрацівниця Тетяна Колесник

 

У цій історії цікавим є те, що реєстр платників до Ніжина не доїхав, хоча у місцевої листоноші він є. Сума, яка зникла, – немала. За словами Миколи Малашти, ідеться про близько 36 тисяч гривень.

«Не доїхав реєстр – не доїхали і гроші», – каже чоловік.

Соціальний працівник Тетяна Колесник не знає, як пояснити своїм підопічним ситуацію.

«Я не знаю, як розказати своїм бабусям, де ділись гроші і чому їх погрожують відключити. Для них це – трагедія. У Марії Костенко 4387 гривень, вже з пенею порахували, у Лаїс – дві тисячі. Де вони їх візьмуть? – нарікає соціальний працівник. – А я заплатила 11 тисяч 800 гривень. От уявіть, як мені. Що мені робити?».

«Ми відправляємо гроші і ще людина платить пошті 37 гривень за послуги, – не витримує староста. – Якби керівник був на місці, то він би сам приїхав і розібрався. У нас таке було сім років тому – тоді приїхав з Ніжина керівник, привіз двох дівчат і все вирішив. Дві години роботи, встановили, хто винен, людина внесла гроші в касу і написала заяву на звільнення».

 

«Листи щастя» від газового монополіста

 

Втім, вочевидь, керівництво «Укрпошти» зайняте чимось важливішим, ніж пошуком злодія серед своїх підлеглих. Натомість газовий монополіст продовжує тероризувати петрівців. Таких у селі 26 чоловік.

Лілія Дорошенко – серед перших, кому прийшли «листи щастя».

«Ми заплатили 3232 гривні, потім нам спочатку пішли смс, потім дзвінки, а потім прийшла вимога-повідомлення про те, що якщо не заплатимо, то відключать газ. А оце недавно прислали «лист-щастя» – позовну заяву без підписів і печаток у конверті від ТОВ «Чернігівгаз Збут». До якого суду, куди – невідомо! У нас всі квитанції – на руках, реєстр на пошті є про те, що гроші всі надійшли», – каже жінка.

Листоноша Світлана Білоновська розповідає, що того дня все зробила, як завжди. Рахунки ж за світло та за доставку газу, які сплачували у той же день, оплачені.

«Я гроші приймала і віддала їх начальнику пересувного відділення. Він усе перевірив, порахував гроші і забрав. От саме за газ гроші не надійшли, – говорить листоноша. – У мене все записано», – показує книгу реєстрів.

Разом із тим поліція не поспішає з розслідуванням.

«Телефонував офіцер поліції з Ніжина і повідомив про те, що негідника знайшли. Відбувається процес документування», – каже Микола Малашта.

Як повідомила представниця сектору комунікації ГУНП в Чернігівській області Юлія Ковтун, щодо пропажі коштів до поліції надійшло 12 повідомлень від мешканців села Петрівка.

«Заявники повідомили, що провели передоплату за використаний газ та його доставку в місцевому пересувному відділенні поштового зв’язку. Проте кошти наразі зараховані частково, – пояснює прес-офіцер. – Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий Ніжинського районного управління поліції відкрив провадження за всіма заявами за частиною 1 статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення чи розтрата чужого майна). Її санкція передбачає штраф, виправні роботи на строк до двох років, обмеження або позбавлення волі на строк до чотирьох років з можливим позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Нині поліція з’ясовує всі обставини в рамках досудового розслідування».

 

«Наїзд» на фермера

 

Доки в одному кінці села газовики тероризують людей, яких вони зарахували до боржників, в іншому – «наїхали» на фермера.

Директору фермерського господарства «Добробут» Миколі Самсоненку після кількох років безпідставних «наїздів», зрештою, урвався терпець і він звернувся по допомогу до преси.

За його словами, представники монополіста, посилаючись на Кодекс газорозподільних систем, прийнятий у вересні 2015 року, вимагали в нього, аби той зробив новий газовий проект під сушарки та вивів по-новому лічильники.

Оце так кошторис!

 

«Сушарки ці були збудовані на початку двохтисячних. Вони вже були уведені в експлуатацію, – каже Микола Михайлович. – У 2011 році я їх купив, а у 2012 році ми вже сушили зерно. Всі документи були в порядку і проблем не виникало. Проблеми почались у 2018 році, коли приїхали інженери «Чернігівгазу» з Бобровиці та Носівки з вимогою винести лічильник за територію. Погрожували не пустити газ. Я подумав, мо й справді, – продовжує фермер. – У 2019 році я зібрав папери і заплатив за проект 100 тисяч гривень. У 2019 році проект був не готовий, у 2020 році також і оце тільки нещодавно віддали. Дивлюсь у проект – а там не те. Одразу казали, що вартість послуг становитиме 500 тисяч, їду ставити – тут тобі вже 750 тисяч, і так дійшло до 900 тисяч гривень. Як це так? Якби 500 тисяч, то хай би й виносили. Дарма».

Фермер Микола Самсоненко біля діючого вузла обліку

 

Довірливий фермер не стерпів, коли зрозумів, що його намагаються надурити тільки на одному вузлі обліку.

«Такий самий лічильник коштує у них 500 тисяч, у виробника – 270 тисяч гривень. Тільки на одному лічильнику з мене хотіли взяти 230 тисяч, – обурюється чоловік. – Так само на трубах. Член правління «Чернігівгазу» Дорошенко Сергій Володимирович, який відповідає за напрямок капітального будівництва, вимагав, аби будівництво велося тільки їхніми трубами, хоча в мене є свої. Я навіть готовий був втратити ті 100 тисяч, хай би переробили проект, але він сказав – «ні». Оце мене і заїло, а потім вже всі і говорять, що закон зворотної сили не має. Дивіться, у мене всі лічильники – на повірці, стоїть дистанційна передача даних, все відповідає нормам. Який вивід?»

Модем, який забезпечує дистанційну передачу даних

 

Експерти: все спілкування з монополістом має відбуватись письмово

 

Кодекс газорозподільних систем, на який посилаються газовики, прийнятий у вересні 2015 року. Активіст і борець за права газових споживачів Ігор Денисенко каже, що вимоги газовиків були б законними, якби фермер будував сушарку «з нуля», а коли ж вона вже була введена в експлуатацію, тоді – інша річ.

«Закон зворотної сили не має, – каже Ігор Денисенко. – Якщо фермер встановлював лічильник раніше 2015 року, то всі ці речі можуть мати рекомендаційний характер. Його не можна змусити. На його місці я б терміново звернувся з заявою до регулятора НКРЕКП, бо він є арбітром у таких ситуаціях, а якщо власник бачить, що на нього здійснюють тиск, то треба звертатись і до Антимонопольного комітету».

За словами експерта, будь-яке спілкування з газовим монополістом повинне відбуватись виключно у письмовій формі.

«У цій ситуації ми можемо не лише говорити про шантаж, а я б викликав би на його місці наряд поліції і заявив би на представників «Чернігівгазу» за самоуправство», – резюмував Ігор Денисенко.

Завідувач сектору НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) у Чернігівській області Олександр Тимошенко сказав, що суті справи не знає, тому коментувати будь-що не може, тим більше без документів.

Він також додав: «Усе спілкування повинне відбуватись письмово. Буде заява – буде аналіз ситуації та відповідь. Навіть якщо людина напише заяву про те, що вимагають усно, то що ми зробимо? Всі вимоги повинні бути письмово оформлені».

Ми спробували зв’язатись із згаданим фермером представником «Чернігівгазу» Сергієм Дорошенком. Той послався на зайнятість, пояснивши, що перебуває у відрядженні, та пообіцяв надати коментар пізніше, однак у домовлений час додзвонитись до нього не вийшло. Тож ми залюбки залишимо місце для коментаря представників «Чернігівгазу». Цікаво, чим обґрунтовують представники монополіста свої усні вимоги?

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"