Телемедицина у сумках корюківських медиків

Наприкінці 2018 року Корюківська міськрада придбала для районного Центру первинної медико-снітарної допомоги (ЦПМСД) мобільний діагностичний комплекс IDIS. Навіщо він, скільки коштує, як виглядає? Сусіди.City все побачили на власні очі.

Що являє собою IDIS?

Це невелика за розмірами сумка, у якій компактно розташовані ряд медичних приладів, призначених для діагностики хвороб. Причому пацієнт може перебувати у будь-якому місці.

Система дозволяє передавати результати обстеження на відстань.

Головний лікар ЦПМСД Світлана Лещенко розповіла, що такий мобільний комплекс дозволяє збирати діагностичні дані про пацієнта, обробляти їх в медичній картці, передавати для онлайн консультації з фахівцями районних та обласних лікувальних установ.

До диво-сумки входять декілька приладів.

Аналізатор сечі. Він дозволяє безпосередньо біля пацієнта зробити аналіз сечі.

Спірометр. За його допомогою вимірюється життєва ємність легенів, що актуально для людей з захворюваннями легенів, особливо астматиків.

Пульсоксиметр. Дуже мініатюрний прилад, який надівається на палець. На екрані моментально з’являється показник насиченості крові киснем. Це теж дуже важливо для людей із захворюваннями легенів.

Електрокардіограф. Прилад швидко робить кардіограму і виводить на екран. Не потрібно її роздруковувати, можна передавати по Інтернету та зберігати в електронному вигляді.

Електронний тонометр. Призначений для автоматичного вимірювання артеріального тиску. Результати висвічуються на дисплеї.

Глюкометр. За його допомогою робиться швидкій аналіз крові на цукор.

Мобільний діагностичний комплекс IDIS складається з основного головного модуля та інтегрованих з ним діагностичних приладів. Усі дані обстежень виводяться на дисплей.

Все укомплектовано у невелику сумку-укладку, яку зручно використовувати як у фельдшерських пунктах, так і лікарями, котрі виїжджають на виклики до пацієнта додому.

Такими міні-діагностичними комплексами будуть укомплектовані лікарські амбулаторії, що вже будуються у Холмах і Наумівці - Світлана Лещенко

Світлана Віталіївна переконана, що такі сумки мають бути у кожного лікаря, у кожному фельдшерському пункті. Але на сьогодні вони раді і одній, яку в грудні торік їм придбала міська рада.

Сімейні лікарі і терапевти, яких у Центрі сім, уже пройшли необхідне навчання, брали міні-комплекс на виклики. Встигли оцінити його переваги.

Найголовніше те, що обладнання працює на захищеному каналі, тож підтримується якісний зв’язок і надійно захищені персональні дані громадян.

Крім цього, пацієнти можуть на свій мобільний телефон завантажити спеціальний додаток і прямо в телефоні ознайомитися з результатами обстежень.

Вузькопрофільні спеціалісти і Корюківської, і обласної лікарень мають можливість надавати консультації в онлайн режимі, отримувати по Інтернету результати проведеної діагностики.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"