Талалаївська ОТГ: молода, зате з амбіціями

Талалаївська об’єднана територіальна громада за рік встигла зробити освітлення в населених пунктах, привести до ладу заклади культури та освіти. Нещодавно й відчутно оновила транспорт свого комунального підприємства. Та найголовніше – майже всі жителі, які увійшли до складу цієї ОТГ, стверджують, що від об’єднання вони лише виграли.

Коли утворювали Талалаївську ОТГ, то пропонували всьому району об’єднатися в одну громаду, але погодилися ризикнути лише чотири сусідні сільські ради. Відтак з 1 січня 2018 року, після виборів голови, офіційно запрацювала Талалаївська об’єднана територіальна громада з центром у Талалаївці. До неї увійшли населені пункти: Талалаївка, Корінецьке, Мигурів, Красний Колядин, Глинське, Зелений Гай, Левівщина, Липове, Березовиця, Жолобок, Скороходове, Понори.

«Рішення про об’єднання ми прийняли навесні 2017 року, а вибори відбулися 29 жовтня того ж року, – розповідає голова Талалаївської ОТГ Юрій Величко. – Процес об’єднання проходив нелегко. Ми об’їздили всі села нашого району, адже за перспективним планом весь наш район мав стати однією громадою. Але ж оскільки все нове люди сприймають насторожено, то багато хто відмовився об’єднуватися. До нашої громади увійшли лише чотири сільські ради: Красноколядинська, Корінецька, Липівська, Понорівська. Зараз в нашій громаді 8,5 тисячі населення».

 

Громада виграла від об’єднання

«До об’єднання бюджет селищної ради становив до п’яти мільйонів, а зараз – майже 50 мільйонів, – продовжує голова . – Ми не дотаційна, а самодостатня громада. У нас залишаються всі податки і ними самі розпоряджаємося. Основний дохід громади – податок від фізичних осіб, орендна плата від нафтових родовищ і від землі, акцизний, земельний податки. Надходжень, звісно, побільшало, але й витрати зросли. Адже максимально намагалися зберегти інфраструктуру в селищі та селах: школи, дитячі садочки, клуби, які з нового року перейшли на баланс громади, тощо. Всі дороги в жахливому стані і теж потребують великих затрат. Поки що коштів на їх ремонт не вистачає. Цьогоріч отримали від держави субвенцію на розвиток інфраструктури. Звичайно, вона вже не така велика, як отримували громади-першопрохідці, але все ж значна. Багато проблем, намагаємося поступово їх вирішувати, покращувати життя людей. Думаю, майбутнє за громадами, за децентралізацією. Потрібно не боятися об’єднуватися і розбудовувати свій край, розвивати, щоб люди хотіли тут залишатися і у них була робота. Треба, щоб усім добре було, тоді й на душі добре».

 

Хай буде світло…

Найбільша проблема всіх громад – занедбана інфраструктура. Талалаївська ОТГ – не виняток, тому з перших днів голова і депутати вирішили з субвенції на розвиток інфраструктури виділити кошти на розробку проектів освітлення в селах, які увійшли до громади, і на саме встановлення освітлення.

«Талалаївка освітлена на 90%. Ми почали над цим працювати ще до створення громади, і нам залишилося буквально декілька вуличок, щоб реалізувати цей проект, – пояснює голова. – Тому на сесії громади вирішили насамперед приділити увагу вуличному освітленню сіл. У цьому році почали облаштовувати вуличні ліхтарі в Скороходовому та Липовому, а в Красному Колядині продовжили, бо там вулиці були трохи освітлені. Із субвенції на розвиток інфраструктури у нас залишилися невикористані кошти, ми їх спрямували на освітлення вулиць Скороходового. Думаю, до Нового року їх освоїмо, бо інакше вони повернуться до державного бюджету».

«На вулицях нашого села нарешті вночі стало видно, – тішиться депутат Талалаївської ОТГ від Липового, директор місцевої школи Оксана Картава. – Здавалося б, освітлення - що тут такого? А ми без цього жили дуже давно, я навіть не пам’ятаю, коли ввечері по селу нормально ходити можна було, а зараз – краса! І це ще тільки початок».

 

Не закрили жодної школи!

Чимало коштів громада вкладає у заклади освіти. Утеплення, ремонти, заміна вікон, покращення матеріально-технічного забезпечення – все це зробили за останній рік. А ще всі школи і садочки громада перевела на альтернативне паливо, встановивши нові твердопаливні котли.

«У Липівській школі за цей рік зроблено дуже багато, – підтверджує її директор Оксана Іванівна. – Вікна поставили, плиту купили, утеплили фасад. Чимало різної техніки нам закупили. Взагалі на території громади діє декілька шкіл і садочків, голова особисто приділяє їм велику увагу. Також значно змінилась ситуація із закладами культури. Наприклад, в нашому клубі зробили косметичний ремонт і сам заклад почав працювати, бо там з’явилася нова апаратура, а завідувач тепер працює на повну ставку. У нас почали проводити різні заходи, концерти, свій ансамбль з’явився. За перший рік на території нашої громади зробили стільки, скільки ми не бачили за весь час незалежності».

Справді, всіх працівників закладів культури громада оформила на повний робочий день, таким чином вони почали відновлювати роботу клубів у селах, різноманітних гуртків. Зберігають у громаді і навчальні заклади. Є на території громади школа, де діток менше 25, але її не поспішають реорганізовувати.

«У нас в Понорівській школі зараз навчається лише 19 дітей, – розповідає Юрій Євгенович. – Ми зробили її філією Талалаївської ЗОШ І-ІІІ ст. і найближчим часом закривати не плануємо».

Є в громади і грантові винагороди для талановитих дітей та їхніх наставників-учителів. «Наші діти їздять на різні конкурси і концерти, і всі ці поїздки, як і костюми, якщо вони потрібні, фінансує селищна рада, – радіє Світлана Іванівна. – Діє грантова програма для підтримки обдарованої молоді. Всі дітки, які займають призові місця в олімпіадах і конкурсах, отримують одноразову грошову винагороду. Премії отримують і вчителі, котрі готували дитину, і медалісти наших шкіл».

Також з бюджету Талалаївської ОТГ виділяються кошти на ліки інсулінозалежним людям і онкохворим. Ці кошти громада перераховує на лікарню, тож хворі можуть отримати їх безкоштовно.

 

Нова техніка для комунальників

На території Талалаївської ОТГ працює чимало фермерів та сільгосппідприємств. Торік вони надавали техніку для розчищення доріг від снігу та для інших потреб громади. А вже цієї зими сніг громада прибиратиме власним транспортом, який придбала за кошти на розвиток інфраструктури. В комунальному підприємстві кажуть, що такої техніки не бачили давненько.

«Комунальне підприємство працює понад 60 років, – пояснює директор Талалаївського КП Олександр Кобиш. – Спочатку воно було в підпорядкуванні області, потім стало районним, потім належало місту, а зараз – Талалаївській ОТГ. З утворенням громади нарешті почався розвиток. Цьогоріч ми придбали два трактори МТЗ-80, капітально відремонтували трактор Т-150, відремонтували трактор БТ-75, а ще робиться капітальний ремонт бульдозера і екскаваторної установки».

 

На майбутнє планів багато!

Футбольне поле, ремонт спортивної зали та новий водогін – це найближчі та найамбітніші плани Талалаївської ОТГ.

«Найперше, з чого ми розпочнемо наступний рік, – це ремонт спортзалу в Талалаївській школі, – ділиться планами Юрій Величко. – Закінчимо ремонт артсвердловини, адже питання постачання води зараз – одне з найперших. Нашій діючій свердловині вже понад 30 років, вона потребує негайного ремонту, щоб люди могли пити якісну воду».

А ще в голови є мрія – футбольне поле зі штучним покриттям. Юрій Євгенович сподівається, що незабаром воно буде і в Талалаївці, вже й проект зробили. Залишилося знайти два мільйони гривень.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Олексія МИКОЛАЄНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"