Так грати не можна!


 

Чернігівська «Десна» приймала вдома «Дніпро». У першому колі цей, здавалося б, безнадійний аутсайдер із міста Дніпро сенсаційно переміг удома чернігівців. Це при тому, що до тієї невдалої гри «Десна» вперше відібрала очки у грізного «Шахтаря», зігравши з гірниками внічию. Тепер чернігівці чемпіонові країни поступилися, тож вболівальники нашої команди очікували, що на власному полі «Десна» поквитається зі своїми «кривдниками», котрі в нинішньому сезоні, як то кажуть, лише пасуть задніх, сподіваючись вижити у Прем’єр-лізі.

 

Та наразі зовсім не так сталося, як гадалося! Відверто кажучи, поки що немає достойної альтернативи травмованому основному воротарю «Десни» Пасту… На жаль, двічі, буквально на останніх хвилинах обох таймів, прикро провалювалася оборона чернігівців, припускаючись грубих помилок, а ось нинішній голкіпер свою команду не виручив. Тож ще одна сумна сенсація – «Десна», котра вже двічі в цьому сезоні зіграла внічию з київським «Динамо» та розгромила кілька посередніх команд, не змогла нічого вдіяти з «Дніпром» і вдруге поступилася цій слабкій команді з однаково прикрим рахунком – 0:2.

І ніяких виправдань бути не може!.. Авжеж, травмувався наш воротар, але ж «Дніпро» – це, м’яко кажучи, не потужні «Шахтар» або «Динамо», і навіть не «Зоря»… Та й цього разу «дніпряни» чимось особливим не вразили – тільки терпляче, нудно дбали про недоторканність власних воріт, вичікуючи на фатальну помилку суперників. Отже, «провалилася» наша оборона. Проте чому вкотре нічого не вийшло в атаці?! Адже, відколи продали «забивного» Філіппова, чернігівці ніяк не можуть налагодити стабільну, конструктивну та ефективну атакуючу гру.

Відтак – ганебна поразка, втрата позитивного іміджу і примарні шанси здобути в цьому сезоні омріяне призове місце… Наразі повторюся: можна поступитися в напруженому поєдинку сильним «Шахтареві», «Динамо» чи «Зорі» (нічого страшного), однак потрібно громити такі посередні команди, як «Дніпро». І якщо буквально найближчим часом чернігівці не подолають кризу, що намітилася в клубі, ситуація буде лише погіршуватися. Є над чим зараз замислитися тренерові «Десни» Рябоконю!

Провідні українські футбольні клуби «Шахтар» і «Динамо» завершили в цьому сезоні свої матчі в Лізі Європи.

«Шахтар» вдома грав з італійською «Ромою». Звісно, жодних шансів після поразки в гостях із рахунком 0:3 у гірників не було. Втім, «Шахтар» багато атакував, намагався демонструвати видовищний і потужний футбол. Власне, понад 70 відсотків часу у першому таймі гірники провели в наступі на ворота італійців. Однак «Рома» – сильна та досвідчена команда, постійний учасник матчів у Лізі чемпіонів та Лізі Європи. Тому ці гості вистояли.

А ось «Шахтареві» все-таки потрібно навчитися не лише атакувати, а й грамотно захищатися. Бо буквально кілька за всю гру небезпечних контратак «Роми» завершилися двома голами, на котрі гірники змогли відповісти лише голом українського бразильця, гравця національної збірної нашої держави Мораєса. У підсумку – поразка з рахунком 1:2.

«Рома» йде далі, й хочеться щиро побажати італійцям успіху – справді, команда демонструє високопрофесійний футбол. Гірники поступилися дуже достойному супернику! Це – не соромно, однак потрібно зробити висновки з нинішнього протистояння.

А ось київське «Динамо», яке після домашньої поразки з рахунком 0:2 грало на виїзді з іспанським «Вільярреалом», розчарувало вболівальників. Порівняно з чемпіоном України «Шахтарем», котрий принаймні намагався виправити ситуацію, кияни не продемонстрували нічого конструктивного в атаці. Грали нудно, нецікаво, в основному відсиджувалися в обороні, а коли пропустили швидкий гол, взагалі, як то кажуть, просто «догравали» цей матч, який завершився логічною поразкою «Динамо» – 0:2.

Тренер «динамівців» Мірча Луческу визнав, що суперник – сильніший. Причина поразки, на його думку, полягає в тому, що нині київське «Динамо» – команда молода, адже вік гравців – в основному 18-20 років, тож вони лише набираються досвіду, необхідного для таких відповідальних матчів світового рівня з суперграндами іспанського, італійського, англійського та німецького футболу. Натомість більшість гравців теперішнього «Вільярреалу» по вісім років змагаються у Лізі чемпіонів і Лізі Європи. Тобто такий важливий досвід у них є. Однак, похваливши господарів поля, наставник «Динамо» запевнив, що в наступному сезоні кияни гратимуть значно краще та результативніше.

Що ж, поживемо – побачимо... Все-таки саме з цим успішним тренером «Шахтар» свого часу здобув знаменитий європейський трофей, обігравши в фіналі потужних, непоступливих німців. У «Динамо» Мірча Луческу лиш рік, і за час гра віце-чемпіона стала осмисленішою, та й досягнув клуб більшого.

 

Сергій КВІТНИЦЬКИЙ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"