Свято відродження українства

Четвертий рік поспіль Бахмаччина приймала гостей із усіх куточків України. Дводенний фестиваль «Відродження українського села, його культури та духовності» з кожним роком збирає все більше учасників. У мальовничі Піски, як до духовної криниці, приїздять тисячі людей, щоб збагатитися патріотизмом та силою духу українського народу, долучитись до народного мистецтва, перейнятись самобутньою українською культурою. Організатори заходу і не сподівалися, що фестиваль перетвориться на справжнє свято відродження українства.

Два дні у Пісках не вщухали народні гуляння. Свято сала, різноманітні майстер-класи з коління та пиляння дров, оранки плугом, обмолочування пшениці ціпом, скошування трави, їзди верхи на коні, розпису українськими візерунками, гончарства, ковальського ремесла, народна толока та багато іншого  ознаменували перший день Всеукраїнського фестивалю «Відродження українського села, його культури та духовності». Відкривав захід духовий оркестр МНС України. А продовжили програму кінно-трюковим шоу. Глядачі з захопленням спостерігали за виступом каскадерів під керівництвом чернігівця Євгена Крутова.

І, звісно, куди ж без виставки народних умільців? З власноруч зробленими виробами до Пісок з’їхалися майстри з різних куточків України.

Вироби народного майстра із соломоплетіння Павла Даниленка цього дня привертали увагу малечі. Солом’яний бичок, троянський кінь, карпатський ведмідь, полтавська свиня і навіть африканська мавпа – стали декораціями для ужиткової фотосесії.

Майстер із Лубен, що на Полтавщині, зізнається: його солом’яні вироби прикрашають заможні садиби та офіси поціновувачів народного мистецтва.

«Ось цей кінь, – киває на солом’яного коника Павло Даниленко, – поїде до народного артиста України Володимира Талашка. Фестиваль для мене приносить, скоріше, духовне задоволення, ніж прибуток, – зізнається майстер. – Я дякую відвідувачам за увагу до моєї творчості, а малечі - за щасливі посмішки».

Майстер-початківець Родіон Баєв безкоштовно проводить майстер-клас за гончарним кругом. На згадку про фестиваль кожен бажаючий міг власноруч зроблений глиняний виріб забрати додому.

Ще одна захоплююча традиційна справа – ковальство.

«Чогось традиційнішого за ковальство серед споконвічних українських занять годі й шукати», – каже один із майстрів обласного центру народних ремесел Валерій Дикаренко.

Наскільки нелегкою є ця справа, міг перевірити кожен охочий, роздмухуючи міх чи тримаючи в руках важкий молот.

В рамках фестивалю діяв народний ярмарок, на якому відвідувачі могли придбати продукцію майстрів та фермерів.

Родзинкою свята стали конкурсні виступи фольклорних колективів із різних куточків країни.

Засновник, ідейний натхненник і головний спонсор фестивалю фермер Валерій Колоша не приховує радості з того, що його захід з кожним роком набуває більшої популярності та поєднує українців, небайдужих до долі села.

«З кожним роком фестиваль розростається, – каже Валерій Петрович. – Ми навіть не думали, що все так закрутиться. Один рік, коли почалась війна, ми його не проводили з етичних міркувань, але люди зверталися й просили, щоб на наступний рік провели, бо їм цього не вистачає – це ж майданчик для спілкування, для мистецьких творів, тут багато співається нових пісень, багато презентацій. І це все українська культура – вона сьогодні тут будується, – продовжує засновник. – Як би не було тяжко жити, але ми, українці, повинні не забувати про наше село. Те село, яке виплекало, виростило і дало путівку в життя багатьом відомим людям, щоб наша країна розцвіла, щоб у ній було добре жити. Все залежить від нас із вами. Тож об’єднаймося і відродимо наше село, нашу духовність і культуру».

Разом із аматорськими колективами на головній сцені фестивалю звучали і пісні у виконанні професіоналів. Бурхливі оплески викликали виступи народної артистки України Алли Кудлай та відомого поета-пісняра Степана Галябарди.

Для відпочинку і ночівлі гостей організатори фестивалю розбили наметове містечко, впродовж двох днів у таборі працювала польова кухня. Місцеві козаки радо пригощали всіх запашним кулешем.

Нині багато говорять про патріотизм. А починається він з рідного села, батьківського порогу, отчого дому. Свято українського села на Бахмаччині повертає всіх до витоків наших звичаїв і культурного коріння українського народу.

 Наступного року фестиваль «Відродження українського села» у Пісках згуртує ще більше прихильників народної творчості, стане ювілейним і міжнародним.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"