Своєчасний догляд за лісовими культурами



Задля цієї мети важливим лісогосподарським заходом є догляд за лісовими культурами, тобто той  комплекс агротехнічних та лісівничих заходів, який спрямований на поліпшення умов приживлюваності та росту культивованих порід.

 

У лісівників ДП «Холминське лісове господарство» якраз і настала ця гаряча пора – проведення доглядів за лісовими культурами, розсадниками, декоративними шкілками та шкілками новорічних ялин.

А основна мета таких доглядів – створення сприятливих умов для росту лісових культур, скорочення строків їх зімкнення та переведення в покриту лісом площу, а також усунення негативного впливу на них трав’яної рослинності, порослі малоцінних порід.  Ось тому протягом декількох років за саджанцями і проводиться різні види доглядів: зокрема,  ручний, механізований, лісівничий.

Ручний догляд найбільш затратний, бо передбачає якісне розпушування грунту, прополювання бур’янів та обкошування.

А от механізований, як правило,  проводиться в перші роки вирощування лісових культур тракторами в агрегаті з культиватором КЛБ-1,7 або КЛД – 1,8.

Лісівничі догляди в ДП «Холминське лісове господарство» проводимо із застосуванням мотокущорізів. У процесі роботи зрізається трав’яниста та деревна рослинність, деревна рослинність другорядних порід у міжряддях.

Станом на початок серпня в своєму лісовому господарстві» ми вже провели догляд за лісовими культурами на двохстах гектарах, з них: 82,3 гектара кущорізом, 58,3 гектара – культиватором та 59,4 гектара ручним способом. Бо переконані – тільки якісний і своєчасний догляд за лісовими культурами примножуватиме зелене багатство нашого краю.

 

Олександр Проява, головний лісничий ДП «Холминське лісове господарство»

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"