Сумнівна економія від Козелецької РДА

Батьківський комітет у Сираївській загальноосвітній школі, що в Козелецькому районі, б’є на сполох. Нещодавно тут дізналися, що у школі збираються замінити газовий економний котел на два твердопаливні. Батьки впевнені, що нова котельня не зможе підтримувати тепло в двоповерховій будівлі, не кажучи вже про приміщення школи для молодших класів та їдальню.

До редакції «Чернігівщини» звернулися представники батьківського комітету Сираївської школи. Їх обурює, що в школі, де навчаються 133 дитини з більш ніж десятка сіл, взимку, під час навчального процесу, збираються встановити модулі з твердопаливними котлами. Тим самим замінити в школі газове опалення на більш економне, за словами чиновників, твердопаливне. Україна, мовляв, нині відмовляється від російського газу, масово переводячи державні установи, школи, будинки культури, ФАПи, лікарні на твердопаливні котли. З одного боку це, звичайно, добре. Та не в цьому випадку, запевняють обурені батьки. Адже ніхто не замислюється, як і де заготовляти сировину для нових котлів, як їх обслуговувати і чим обернеться така економія для навколишнього середовища.

 

Сучасну котельню хочуть відключити?

Зараз Сираївська ЗОШ І-ІІІ ступенів опалюється сучасною газовою котельнею, яка була встановлена 2007 року. Встановлена вона завдяки одному з депутатів. З районного чи обласного бюджетів на неї не було витрачено жодної копійки. До того ж, за словами батьків, вона є дуже економною, адже за весь опалювальний сезон школа сплачує 300 тисяч гривень – не так і багато за таку площу. А ще саме завдяки новій котельні вдалося перевести молодші класи у нове приміщення, бо старий котел на твердому паливі не міг її обігріти.

«Ми не розуміємо, навіщо міняти наш новий, хороший котел та ще й під час навчального року, – обурюються батьки. – У нашій школі тепло, температура не нижча 18-20 градусів. Діти, вчителі і батьки задоволені. І от дізнаємося, що котел хочуть замінити на два твердопаливних. Про це нас ніхто не попередив, не було жодних обговорень, просто сказали, що тендер вже відбувся. Ми написали 8 листів у район, і не отримали жодної відповіді. Тоді самі поїхали до Козелецької районної адміністрації. Голови адміністрації не було на місці – він у відпустці. З нами спілкувався його заступник. На питання навіщо нам цей котел, жодної відповіді не отримали. Ніяких аргументів у них немає, мовляв «наказ Гройсмана про енергозбереження». На школу прийшов план, який буде модуль і які котли. Ціна одного котла тієї марки – приблизно 30 тисяч гривень. А нам виділяють півмільйона. Куди ж піде решта коштів? І чи був той тендер взагалі? Ми шукали на сайті «Прозорро», але так нічого з цього приводу не знайшли».

 

Важливіше утеплити школу

Сираївська школа побудована у 1961 році, відтоді не було жодного капітального ремонту. За допомогою спонсорів вдалося замінити старі вікна у класах на металопластикові, але в коридорі залишилися трухляві дерев’яні вікна. Фасад потребує утеплення. І ці роботи значно важливіші й ефективніші для енергозбереження, ніж заміна котельні.

До того ж,  вся необхідна документація виготовлена і вже два роки лежить у кабінеті директора школи. І тут не можна не погодитися з батьками, бо ж логічно спершу утеплити приміщення, а потім уже підбирати котел за потужністю.

«Нам весь час говорять, що на цей готовий проект у бюджеті немає грошей, – обурюються батьки. – То звідки ж тоді гроші на нові котли? Якщо в них є якісь кошти, то чому не виділити їх саме на утеплення і заміну вікон, адже це також енергозбереження! У нас в школі стара електропроводка. Немає централізованого водопостачання. Техпрацівники носять воду відрами. У деяких класах батьки самі купили і встановили кулери з питною водою. У кого їх немає, діти носять воду з собою в пляшках. Проблем море, а вони котли міняють…»

 

«Бачили, більше не хочемо»

Увесь час аж до 2007 року в Сираївській школі стояв твердопаливний котел. І батьки добре пам’ятають, як збирали шини по дорозі, щоб опалювати приміщення.

«Всі ми пам’ятаємо, як доводилося власноруч заготовляти дрова та збирати біля траси шини, – розповідають батьки. – Як попід вікнами валив чорний дим, ним дихали діти. Не хочемо, щоб це повторилося».

Підтримують батьків і вчителі. Адже пам’ятають часи, коли доводилося дітям сидіти на уроках вдягненими і в рукавичках.

«У нас довго був котел на твердому паливі, топили його день і ніч, – згадує вчитель математики. – А більше 10 градусів у школі ніколи не було. Тепер у нас тепло. Ми приєднуємося до батьківського прохання і дуже просимо не міняти нам цей котел. Багато газу не витрачаємо. Економимо. Ви тільки уявіть собі, скільки дров потрібно! І вугілля теж не дешеве».

На боці батьків і голова Сираївської сільської ради Сергій Доломанський. Він пояснив, що втручатись у ситуацію не може, але й осторонь стояти не має права, бо йдеться про його громаду і, насамперед, про здоров’я малечі.

«Якщо й ставити твердопаливні котли, - вважає голова, - то тільки як додаткове джерело тепла, і ні в якому разі не прибирати газовий котел. Адже бувають аварії й інші непередбачувані ситуації, коли треба запустити інший котел, аби діти не мерзли і не хворіли. А тут ніхто не пояснює, що буде з газовою котельнею. А ще й труби, які будуть диміти в центрі села... Та й якщо порахувати вартість необхідних дров, то хтозна, що дешевше. Також може виникнути кадрова проблема. Кочегари вже сказали, що підуть з роботи, якщо доведеться палити дрова».

 

Досвід сусідів красномовніший за слова чинуш

Тим часом у районі запевняють, що не відключатимуть газовий котел. Та батьки чиновникам не вірять, бо підозрюють, що їхню газову котельню просто відріжуть, як це зробили в багатьох селах. Сираївська школа – не перша, де встановлюються такі котли, і у більшості випадків відгуки невтішні. Адже, за словами батьків, тепер у тих школах температура повітря не піднімається вище 14 градусів. І це коли надворі стовпчики термометра не опускаються нижче нульової позначки. Представників батьківського комітету цікавить, якою буде температура в приміщенні, коли вдарять морози. Вони пропонують встановити такі котли в райдержадміністрації, щоб чиновники на собі відчули економію і подихали димом.

«Ми вже знаємо приклади, коли встановили ці модулі з твердопаливними котлами і відрізали газову трубу, – обурюються батьки. – Коли адміністрація заборонила вмикати газові, в школі дуже холодно, діти хворіють. Те саме чекає і наших дітей. Та й навіть якщо ці два котли якось опалять старшу школу, то молодшу аж ніяк не обігріють».

«Недоліків у нашого котла не має, – підтверджує і кочегар Михайло Олексійович. – Економний, працює без збоїв. Ми просто контролюємо автоматику. Працюємо в чотири зміни. З твердопаливним котлом навантаження збільшиться. У мене є знайомі кочегари в Хрещатому і в інших селах. Кажуть, що дуже погана сировина. Дим валить, а тепла немає».

Дорогою ми заїхали до Бобруйської ЗОШ. У коридорі там висить термометр, який показує 15 градусів. Директор розповів, що їм твердопаливний котел встановили торік, газовий не відключали, але цього року заборонили ним користуватися. Дуже здивувався, коли дізнався, що у Сираях теж збираються встановити твердопаливні котли.

«Там, наскільки мені відомо, дуже економний котел, встановлений не так давно, – каже директор. – Якщо говорити про економію, то твердопаливні котли вполовину дешевші. Але й температуру підтримувати ними куди важче. У нас маленька школа, тому палимо, нічого не вдієш. Торік ми топили і тим, і тим котлом. Було і тепло, і економно. А тепер у нас економно, а тепла немає. Дрова заготовляємо самі. На зиму потрібно хоча б 60 складометрів. Самі думаємо, як спиляти, як привезти, як обробити. І це все лягає на плечі директора та кочегарів».

 

У районі мовчать

За весь тиждень, поки готувалася ця публікація, так і не вдалося поспілкуватися ні з головою Козелецької районної адміністрації, ні з жодним із його заступників. І якщо перший у відпустці, то заступників чомусь завжди немає на місці. Прокоментували ситуацію лише у відділі освіти, без будь-якої конкретики.

«В Сираївській ЗОШ І-ІІІ ступенів планується встановити модульну котельню, – пояснює начальник відділу освіти Козелецької РДА Володимир Ткаченко. – Сума всього проекту - 495 тисяч гривень. Наразі заявку подали п’ять організацій і йде процедура оскарження. Те, що ми встановимо цей модуль, не означає, що відріжемо газову котельню. Просто нова котельня буде врізана у вже існуючу тепломережу. Ось і все. Планується встановити два твердопаливні котли, кожен з яких за своїми характеристиками в змозі обігріти 200 квадратних метрів, тому я думаю, що з цим проблем не буде. Встановлюються вони з метою економії, бо якщо опалення школи газом за сезон обходиться в 300 тисяч гривень, то твердопаливними котлами -  приблизно 120 тисяч гривень».

До речі, 200 м2 – це площа лише приміщення молодшої школи. Сумарна площа всіх будівель, які необхідно обігріти (молодша, старша школа і їдальня) – близько 2000 м2 . А у двоповерховій будівлі, де вчаться старші діти, висота стель сягає майже 4-х метрів! Якщо заявленої потужності твердопаливної котельні вистачить на 400 м2 площі, то що робити з іншими 1600?

Чиновник також не зазначив, що у таких котлах велике значення має сировина, якою буде топитися. Не знає він також, кому доведеться ту сировину заготовляти. Їхнє завдання – поставити модулі, бо таке розпорядження Прем’єр-міністра. А там хоч мерзніть, діти, хоч в школу не ходіть. Це нікого не хвилює.

До речі, за словами чиновника, про встановлення модулів він говорив директору школи, але коли саме – не пам’ятає. А на питання стосовно готового проекту для утеплення школи відповів, що це питання не на часі.

 

Хто зацікавлений?

Батьки запевняють, що фірма, яка безпосередньо займається постачанням цих котлів, пов’язана з дружиною та кумом голови райдержадміністрації. До того ж, у сім’ї голови, мовляв, є свій пелетний бізнес. Відтак все це вигідно насамперед йому.

Та так це чи ні – достеменно невідомо. Одне лишень батьки знають точно: не дадуть встановити ці модулі в своїй школі. І якщо їх не почують, готові на кардинальні кроки.

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"