Століття на службі країни

Бобровицькому районному військовому комісаріату виповнилося сто років. За цей час установа пройшла довгий шлях. Її функції змінювалися з роками. Співробітники військкомату продовжують брати активну участь у розвитку Збройних сил і у вирішенні найважливіших державних завдань щодо забезпечення обороноздатності країни. Так трапилося, що саме на сторіччя відбулося реформування військових комісаріатів, і віднині установа має назву «Бобровицький районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки». Що ж змінилося за цей час і яка місія відтепер покладена на терцентр, дізнавалися у військового комісара Олега Олешка.

«Насамперед на військові комісаріати покладена надважлива місія – відбір людей, яким ми довіряємо оберігати найцінніше у нашому житті – спокій та мирне небо над головою. Реформування має на меті зробити діяльність комісаріатів більш прозорою. Нині ми працюємо над створенням ефективної інформаційної системи. За таким стандартом давно вже працюють в розвинених країнах, – наголосив керівник. – Орієнтація здійснюватиметься на залучення штатних категорій цивільних осіб. До того ж, акцент ставитиметься на роботі із соціальної підтримки тих, хто має і мав відношення до ЗСУ і силових структур – це питання соціального і пенсійного забезпечення».

На сьогодні власними силами та за допомогою підприємців у районному терцентрі зробили ремонт кабінетів, для зручності відвідувачів облаштували хол (ресепшен), місця чергування за системою «Єдиного вікна» в фойє тощо.

«Загалом реформування системи місцевих органів військового управління повинно покращити обліково-мобілізаційну роботу, забезпечити прозорість та підвищити якість надання адміністративних послуг громадянам», – пояснив Олег Анатолійович.

Нині терцентр популяризує службу за контрактом. Адже це гідна заробітна плата, вища за середню по країні, додаткові щомісячні премії, винагороди тим, хто виконує обов’язки в зоні ООС, незалежно від звання і посади, щорічна одноразова винагорода.

«У нас зараз сорок контрактників. Це непоганий показник, але є ще над чим працювати. Терцентр ще повністю не укомплектований. Катастрофічно не вистачає офіцерів. Наразі їх у нас лише четверо, – зізнається комісар. – А має бути 12! Але у нас є сформований загін оборони, на випадок якихось негараздів, заворушень. Ці люди стануть на захист рубежів, стратегічних вузлів, охоронятимуть важливі об’єкти району. Цей загін, так би мовити, поза штатом – добровольці. Хлопці, яким я повністю довіряю. Проте вони повноцінно розгортатимуть свою діяльність лише у випадку відкритої агресії або іншої критичної ситуації у районі. Під час проведення відбору та призначення до складу роти увага звертається насамперед на патріотичну налаштованість добровольців та досвід проходження військової служби. У грудні, коли в країні був введений воєнний стан, ми провели навчання та практичну підготовку».

Олег Анатолійович не так давно при посаді, але про його заслуги в зоні проведення антитерористичної операції добре знають колеги й побратими, підтверженням тому є подяки й нагороди від Президента та Міністра оборони. Та найбільше цінує комісар медаль «За оборону Авдіївки». Ця відзнака особлива. Саме там – в гарячих точках, наші чоловіки навчилися більше цінувати мить і сильніше любити життя.

Святкових заходів з приводу поважного ювілею в Бобровицькому районному терцентрі комплектування та соціальної підтримки не було. Головуючий пояснив це тим, що наразі не до веселощів, адже в країні й досі триває війна. Лише попросив через газету подякувати всім ветеранам, військовослужбовцям та молодим бійцям за їхній безцінний внесок, віддану службу, мужність, героїзм та щоденну самопожертву!

Сніжана БОЖОК, фото автора та з архіву ТЦК та СП

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"