Стало відомо, хто у Борзні тримав заручниками дітей і вихователів

Чернігівський окружний адміністративний суд задовольнив у повному обсязі вимоги Борзнянської міської ради і зобов’язав місцеву райдержадміністрацію виплатити борги працівникам дошкільних навчальних закладів. Феміда вказала на те, що причинами несвоєчасної виплати заробітної плати є неналежне фінансування з районного бюджету за рахунок відповідних трансферів, тоді як матеріальне забезпечення ДНЗ власними фінансовими ресурсами є правом, а не обов’язком міської ради. На переконання міського голови Борзни Анатолія Койди, правоохоронцям належить розібратися, навіщо керівництво Борзнянської райдержадміністрації та районної ради зробили заручниками політичних інтриг дітей і вихователів та з якою метою нагнітали соціальну напругу в Борзні.

Не минуло і кількох тижнів з часу крайнього засідання комісії із заборгованості при Чернігівській облдержадміністрації, коли гуманітарна заступниця виконуючої обов’язки голови ОДА Наталія Романова всіляко вигороджувала голову Борзнянської райдержадміністрації Віру Проскуру та перекладала вину за борги по зарплаті вихователям дитячих садків на міського голову Анатолія Койду. Мовляв, той «з незрозумілих причин» нагнітає соціальну напругу. Наталія Андріївна навіть закликала (жартома, а може й ні) свою підлеглу очолити бунт працівників дитсадочків проти діючого міського голови.

Утім, «сліпа Феміда» розставила всі крапки над «і».

Чернігівський окружний адміністративний суд, дослідивши матеріали позову Борзнянської міськради до Борзнянської РДА, вказав на те, що відповідно до статті 89 Бюджетного кодексу України видатки на дошкільну освіту здійснюються з районного бюджету.

«Системний аналіз вищезазначених норм законодавства вказує на те, що саме на районний бюджет покладено основний обов’язок з фінансування видатків на дошкільну освіту (напряму чи за рахунок міжбюджетних трансфертів), тоді як здійснення таких видатків з міського бюджету є їх правом, а не обов’язком», – йдеться у рішенні суду.

Відтак Чернігівський окружний адміністративний суд виніс рішення про повне задоволення позовних вимог Борзнянської міськради. Постанову Управління Держпраці у Чернігівській області від 11 січня 2018 року про накладення штрафу у сумі 3200 гривень на Борзнянську міську раду скасувати, натомість стягнути з Управління Держпраці на користь Борзнянської міськради 1762 гривні.

Нагадаємо, сума заборгованості за неоплату енергоносіїв та невиплату зарплат вихователям дитячих садочків Борзни склала близько двох мільйонів гривень.

Як стало відомо, після рішення суду в області та районі знайшли гроші на погашення боргів. Так, з обласного бюджету було виділено 1,3 мільйона гривень як додаткову дотацію на енергоносії і зарплату обслуговуючому персоналу. Це – гроші держави, направлені на область з державного бюджету. Ще 626 тисяч гривень виділили з районного бюджету. Вихователям дитячих садочків почали погашати заборгованість і склали графік погашення боргів.

На переконання міського голови Борзни Анатолія Койди, районним та обласним чиновникам ще належить відповісти за зумисне нагнітання соціальної напруги в Борзні, а правоохоронцям – дослідити, з якою метою це було зроблено.

Віталій НАЗАРЕНКО

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"