Срібнянські грунти важкі для вирощування цукрового буряка

Розповідаючи про хід цьогорічних жнив, перший заступник голови Срібнянської райдержадміністрації Микола Близнюк зазначає, що за темпами збирання врожаю Срібнянський район – один з перших в області.

Вже зібрали 72% озимої пшениці, залишилися невеликі площі ячменю та вівса – по півтисячі гектарів. Каже, що пшениця перезимувала відносно непогано: середній врожай – 45,6 центнерів з гектару. Якщо порівнювати з минулим роком (39,8 ц/га), то цифра помітно більша. «Але ж і кількість збереження озимої була набагато меншою. В цьому році вдвічі більша площа збирання озимої пшениці», - зауважує. Торік погодні умови знищили чималу частину врожаю; спека негативно вплинула на пшеницю і цього літа: через неї кількість зерна в колоску невелика. А отже, врожайність могла бути й кращою.

Хто бував на Срібнянщині – той знає, що її поля жовтіють соняхами – куди не кинь оком, тягнуться гектари цієї сонцелюбної культури. Її полюбляють вирощувати на Чернігівщині через те, що сонях невибагливий, його переробка добре налагоджена в Україні, а олія має попит не тільки у межах держави, а й експортується до Європи. Та разом з тим, Микола Павлович наголошує, що сонях негативно впливає на родючість землі, фактично знищуючи її. Врятувати таку землю може лише сівозміна, а срібнянські сільгосппідприємства не завжди її дотримуються.

«Грунти в районі важкі, - ділиться наболілим. – Наприклад, вирощувати цукрові буряки завжди було проблематично». В історії Срібнянщини жодного року не зафіксовано гарної врожайності цієї культури, навіть за часів, коли господарствам доводилися плани з його вирощування. Крім того, у районі немає свого цукропереробного заводу, а до найближчого у Линовиці – близько 100 кілометрів. Через це на землях Срібнянщини цукровs бурякb не вирощують.

У загалом невеликому Срібнянському районі налічується три потужні підприємства, на яких тримається галузь сільського господарства. За словами Миколи Близнюка, вони активно долучаються до вирішення соціальних проблем. По району заключено соцільних угод на 1 мільйон 606,8 тисяч гривень. Ці кошти спрямовуються на ремонт  ФАПів, шкіл, доріг, маєтку Галаганів – історичної перлини Срібнянщини, встановлення у школах газових котлів тощо. Зокрема, зараз ремонтується бетонна дорога в Калюжинцях.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"