Спочатку не було газових балонів, тепер... водія

Понад три місяці люди трьох районів Чернігівщини живуть без постачання скрапленого газу. Їжу готують здебільшого на електроплитках. А дехто навіть змушений згадувати, як жили їхні діди-прадіди, розводячи вогнище на подвірї, аби приготувати вечерю. Черги за газовими балонами ростуть щодня, а зменшити їх газова контора не в силі, мовляв, привозного блакитного палива нема. На заправках на дефіцит газу натомість ніхто не жаліється.  

Хоча більшість сіл і газифіковані та є в них чимало господарств не підключених до газової мережі. Особливо гостро ця проблема стоїть серед пенсіонерів та дачників. Газові балони в Носівському, Ніжинському та Бобровицькому районах розвозить Носівський газонаповнювальний пункт ТОВ «Харківрегіонгаз» Прилуцької дільниці. Це товариство вже кілька років займається реалізацією зрідженого газу в мережі АГЗП Харківської, Чернігівської та Сумської областей.  

За балонами вже назбиралася кількатисячна черга. За словами майстра Носівського газонаповнювального пункту Людмили Хахуди, наразі по району тисячі заявок на газовий балон. По трьох районах — цифра зашкалює. Це при тому, що частина людей міркує так: замовляти не буду, бо все одно ж немає. Тож реальна потреба може бути в кілька разів більшою.

«Днями нам повідомили, що газ вже є. По тій самій пільговій ціні, що й був – 316 гривень за балон. Але тепер у нас інша проблема – розрахувався наш водій, - бідкається Людмила Петрівна. - Людина два місяці сиділа без заробітної плати. Звичайно, здали нерви. А щоб возити газ треба, щоб документ у працівника був відповідний на перевезення небезпечного вантажу. Щоб допуск був. Тож не так легко одразу знайти підходящу кандидатуру».

Стільки заявок, що як газ зараз і дадуть, то до Нового року хоч би розвести, зізнаються в газонаповнювальному пункті. Адже за три місяці жодного разу не возили. Та й вантажівка лише одна. 

«Нині возитимемо по трьох районах, ще нам і Козелецького частину додали. Ми й так ледь справлялися. Особливо влітку, коли у людей період консервацій, - пояснює Людмила Хахуда. - Машина наша вже у поважному віці – сорок років. Постійно треба щось ремонтувати».

У селах новину, що газ вже у наявності ще не знають. Щодня лише поповнюють й без того величезні списки заявок.

«Вже понад сто заявок від місцевих мешканців. А ще дачники почали з’їжджатися, - розповідає староста села Кобижча Дмитро Лесенко. - Сезон варення і консервацій вже розпочався. Тож із заявками йдуть мало не щодня. Насьогодні нам ніхто не дає інформації, коли взагалі будуть возити скраплений газ, мовляв, тривають аукціони».

Місцеві кажуть, що балонним газом користуються майже у кожній хаті, бо у багатьох є літня кухня. Там зручно і птицю обсмалити, і консервації закривати. Варення на електроплитці треба цілий день варити.

«У нашому господарстві газу нема взагалі і в доньки теж. А в неї маленька дитина, якій тільки-но рік виповнився, - розповідає мешканка Кобижчі Наталія Патюта. - Чаклуємо біля плитки по кілька годин. Кашку й ту годину варити треба. Дуже важко. Ми останній раз у лютому газ отримували. З березня чекаємо, що над нами змилуються».

У селі зізнаються, що дехто купує газ на заправках нелегально. І ... майже вдвічі дорожче – 550 гривень за балон. Заправити можна тільки там, де ще не встановлені камери відеоспостереження. Адже заправляти на заправках, за технікою безпеки, забороняється, бо балон може розірватися. Але для людей це інколи єдиний вихід, тож доводиться ризикувати.

 

                                                            Сніжана БОЖОК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"