Сотні літрів борщу з’їли у Городищі

Поки всі Купала святкували, в Городищі борщі готували! Так, 6 липня в селі Городище, що входить до складу Коропської ОТГ, пройшов вже третій гастрономічний фестиваль «Варись, варись, борщику!». Учасники фестивалю готували свої «фірмові» борщі, а потім господині феєрично представляли всю цю смакоту журі та гостям фестивалю.

На минулих вихідних у Городищі відбулося фольклорне дійство під назвою «Варись, варись, борщику!». Це свято вже стало традицією для городищенців. Започаткувала його директорка Городищенського будинку культури Світлана Власенко.

«Кожного року ми святкуємо День села, – розповідає Світлана Андріївна. – І це святкування вже стало типовим і «стандартним». Мені ж хотілося додати чогось цікавого, незвичного, і залучити до нашого свята не тільки місцевих жителів. Моя покійна матір готувала дуже смачний борщ, і я подумала: чому б нам не провести фестиваль борщу? Адже ми, українці, здавна любимо і готуємо цю страву, але в той же час у кожного вона своя. Так і виник наш фестиваль «Варись, варись, борщику!»

За словами організаторки, стільки колективів приїхало вперше, а у перший рік відгукнулося лише декілька сіл.

«Я запрошувала всі бажаючі громади, творчі колективи до участі через соціальну мережу Фейсбук, – говорить Світлана Власенко. – Спершу, три роки тому, до нас приїхали колективи лише з трьох сіл, і тоді був зовсім інший формат свята. Минулого року відгукнулося вже сім сіл, і саме тоді фестиваль став таким, як він є нині. Учасники готували свої борщі і журі вибирало переможця. В цьому ж році до нас завітало 12 колективів-учасників, 3 з яких приїхали з Сумської області. Всі вони варили і презентували творчо свої борщі».

Окремо від учасників змагання у величезному казані найкращі куховарки Городища варили справжній український борщ за місцевим рецептом та пекли 100 пампушок з часником. І всю цю смакоту мали змогу скуштували гості свята безкоштовно.

«В цей борщ піде десь по 15 кілограмів капусти та картоплі, – розповідає рецепт борщу у 100-літровому казані Віра Капуста. – Десять кілограмів буряка і десять кілограмів м’яса – свинини».

До речі, від Городища готували три види борщу: в 100-літровому казані, борщ від місцевих чоловіків і борщ від місцевої азербайджанської родини. Ці три борщі журі також оцінили: найкращим визнали чоловічий борщ.

Та найфеєричніше дійство відбулося саме під час презентації 12 видів борщів від учасників фестивалю. Адже всі вони прибули на свято кожен зі своїм особливим «фірмовим» рецептом. І розмаїття рецептів не могло не дивувати, бо інгредієнти в борщах команд були різні. Тут тобі і раки, і чорнослив, і квашена капуста, і квас, і гриби.

Після того, як кухарі команд все приготували, цю смакоту творчо представляли журі.

«Дуже гарно представляли свої страви наші учасники, – згадує Світлана Андріївна. – І співали, і танцювали, і театральні вистави показували. Та за вердиктом журі переможцем став борщ з раками, який приготував і представив колектив з села Лукнів Коропського району. Друге місце посів борщ з яблуками від учасників із Сумської області. Третім став колектив із села Краснопілля Коропського району, який приготував борщ з грибами».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"