Сосницькі ветерани збирають зали

Пенсіонерам у Сосниці ніколи сумувати, адже, окрім звичної хатньої роботи, багато хто займається вокалом, виступає в місцевому аматорському народному хоровому колективі ветеранів праці і війни. Цьому колективу більше двох десятиліть, і з року в рік, двічі на тиждень його учасники репетирують, готуючись до нових виступів.

Сосницький аматорський народний хор ветеранів війни та праці створений ще в радянські часи районною радою ветеранів. Колективу більше 25 років. Пережив і злети, і падіння. Були часи занепаду, коли хор майже розпадався. Та в останні роки виступів побільшало,  чому учасники дуже радіють, адже вкладають душу у своє співоче хобі.

Учасникам колективу давно за 50, але вони не поступаються у професійності навіть молодим. А їхній злагодженості, працьовитості і сумлінному відвідуванню всіх репетицій можна позаздрити.

«Зараз у хорі 27 учасників, переважно жінки, – розповідає голова Сосницької районної ради ветеранів Надія Кузьменко. – На жаль, за останній рік багато чоловіків, котрі теж  співали, нас «покинули». Це життя, з цим нічого не вдієш. Репетиції проводимо у вівторок та четвер. Всі надзвичайно відповідально ставляться до свого захоплення піснею, приходять на репетиції, відклавши всю роботу вдома. Адже більшість із нас, співаючи, відпочиває душею. Наші ветерани не розгубили тепло своїх сердець, їхня душевна щедрість, невичерпний ентузіазм та віра в добро є прикладом для молодих».

Вже багато років колектив під керівництвом Тетяни Іващенко успішно виступає перед мешканцями свого району та міста, завойовуючи визнання серед любителів хорового співу. Народний хор ветеранів Сосниці – лауреат обласних і районних фестивалів самодіяльної творчості, учасник обласних оглядів ветеранських хорів, лауреат міських фестивалів. Колективу властиві оригінальність та щирість виконання, високий професіоналізм, а головне – глибоке знання народної пісні, музики, звичаїв. Репертуар хору різноманітний: це українські народні пісні, пісні воєнних років, жартівливі та ліричні.

«У нас великий репертуар, – каже пані Надія. – Та найулюбленіші – це пісні воєнних років, і, звичайно, українські народні. Зараз готуємось до свята Івана Купала. Воно відбуватиметься на хуторі, де вже ніхто не живе. Таким чином вшануємо пам'ять усіх, хто там колись жив».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото Надії Кузьменко

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"