Соняшник у снігах

За Плисками, які є адміністративним центром однойменної ОТГ, на полях чорніє соняшник. Це, як кажуть в народі, «падалка» – самосійний соняшник. Належить він місцевому сільгосптовариству ТОВ «Плиски-Агро». Підприємство – доволі потужне з власними складами, парком сучасної сільгосптехніки та зерносушарками, тож неприбрані поля виглядають дещо дивно. Виявляється, що землі захаращені не з вини товариства, а через дії Держгеокадастру та сільської ради, які вже третій рік поспіль оскаржують в судах першочергове право оренди 585 гектарів найдорожчої в окрузі землі. За цей час «Плиски-Агро» понесло багатомільйонні збитки, а бюджет ОТГ недоотримав значних сум, які обраховуються мільйонами гривень.

У Плисках платять найбільше в окрузі

Директор ТОВ «Плиски Агро» Валентин Бідний родом із Бобровиці. У Плисках працює без дещиці десять років. В агрономії розбирається не гірше за кандидата сільгоспнаук – доказом тому показники врожайності та якість зернових. Беручи приклад із відомого земляка Леоніда Яковишина, Валентин Миколайович та партнери у рослинництві основну ставку зробили на кукурудзу. Вона у господарстві – основна культура, справжня королева полів. Окрім кукурудзи, тут вирощують соняшник і пшеницю, якою розраховуються з пайовиками. До речі, в Плисках – найвища нормативно-грошова оцінка землі – у межах 120 тисяч гривень за один гектар ріллі. Якщо взяти, наприклад, сусідній Сиволож, де така ж земля, то там вона дешевша удвічі, а отже пайовики отримують менше. Власникам земельних паїв за оренду землі господарство платить 9 відсотків, а це – 9300 гривень «чистими» на руки. Сусідні господарства, які, як вже згадувалося, працюють на такій самій землі, платять також 9 відсотків, але через занижену нормативно-грошову оцінку люди отримують на руки мізерні 5 тисяч гривень. Втім, у більшості населених пунктів округи не платять і того. Що говорити, коли у Хорошому Озері, де працює відома корпорація «Кернел», пайовикам, які забажали забрати землю, не виплачують мізерні 2,5 тисячі гривень орендної плати. І управи на латифундистів не знайти – на все одна відповідь: «Подавайте в суд!».

 

Втрачені мільйони

У Плисках слово «суд» на слуху вже третій рік. З серпня 2016 року триває судова тяганина між ТОВ «Плиски-Агро» та Головним управлінням Держгеокадастру у Чернігівській області (з винесенням судових рішень не на користь останнього). Причиною судів – заблоковані чиновниками Держгеокадастру 585 гектарів земель державної власності, на які господарство має переважне право оренди.

«Починаючи з квітня 2016 року – більше, ніж за півроку до закінчення терміну дії договору оренди землі – ТОВ «Плиски-Агро» неодноразово зверталося до Головного управління держгеокадастру у Чернігівській області з листами про намір товариства продовжити дію договору оренди землі, не заперечуючи при цьому проти зміни деяких істотних умов договору (в тому числі підвищення розміру орендної плати – до 8 відсотків), – каже один із засновників господарства Валерій Новицький. – Але кожного разу товариство отримувало безпідставну відмову від представників Держгеокадастру, якими фактично цинічно ігнорується переважне право ТОВ «Плиски-Агро» на поновлення зазначеного договору оренди землі».

Як наслідок – третій рік триває судова тяганина. Після того, як юристи ТОВ «Плиски-Агро» виграли всі суди у Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, третьою стороною судового процесу виступила… Плисківська сільська рада, яка за гроші платників податків найняла недешевих столичних адвокатів.

«Ми платимо податки, а вони за наші ж гроші нацьковують на нас адвокатів,–  обурюється Валентин Бідний. – В результаті – програє громада. Так, за два роки бюджет Плисок недоотримав мінімум 2 мільйони гривень. Це – освітлення, ремонт доріг, ремонт дитячого садочка. Цим коштам можна було б знайти застосування».

Сума відрахувань господарства у місцевий бюджет є доволі пристойною.

За словами Валерія Новицького, у 2018 році в казну ОТГ підприємство відрахувало 4 мільйони 765 тисяч гривень – це і орендна плата за землю, і податок на доходи фізичних осіб (на підприємстві – 100 працівників, усі місцеві).

«Майже 1,5 мільйона гривень – це податки із зарплат, так званий ПДФО, – пояснює Валерій Миколайович. – Ми єдине підприємство в Плисках, яке зареєстроване в ОТГ».

Незважаючи на те, що ось вже як три роки доступ до 585 гектарів земель запасу заблокований, господарство щороку сплачує майже 500 тисяч гривень оренди за спірні землі.

Здавалося б, керівництву ОТГ треба співпрацювати з господарями, які фактично утримують Плиски. Натомість ситуація інакша. Окрім того, що сільська рада продовжує блокувати в судах доступ до земель громади, постало питання якості доріг. Навколишніми селами поширюють чутки, що дорогу Плиски – Велика Загорівка розбиває великовагова техніка ТОВ «Плиски-Агро».

Директор господарства Валентин Бідний такі звинувачення цілком відкидає.

«Цим шляхом вивозять продукцію всі, кому не лінь, – каже він. – Ми чітко відслідковуємо, щоб на наших машинах не було перевантаження. Більше того, «Плиски-Агро» – єдине підприємство в окрузі, яке за власний кошт кілька разів на рік підсипає щебенем дорогу». Минулого літа ми до Великої Загорівки дійшли, вивезли 50 тонн щебеню».

 

Гроші на дороги сплачують, а дороги немає

Технік-лаборант Тетяна Десятник слідкує за тим, щоб на вагах не було перевантаження.

«Загальна маса автомобіля не повинна перевищувати 40 тонн, – каже вона. – Самі переконайтесь, на вагах – 38 тонн».

«Наше керівництво суворо слідкує за тим, щоб ми не перевантажували автомобілі, – доповнює водій вантажівки Андрій Желізний. Андрій Миколайович саме заїхав на ваги з соняшником, який повезе в Одеський порт. – Вага разом із машиною у нас ніколи не перевищує 40 тонн. Зустрічав таких мудрагелів, які по 120 тонн набивали. Які після них дороги будуть?».

Дорога через Плиски на «московську трасу» не розрахована і на такий тоннаж автомобілів, бо була зроблена з порушеннями всіх норм. Логічним виходом із ситуації, яка б улаштувала і довколишні сільгосппідприємства, і місцеву владу, став би якісний ремонт дороги та контроль за тим, щоб не було перевантаження.

У ТОВ «Плиски-Агро» щороку сплачують майже 2 мільйони гривень акцизу з пального, який мав би йти на ремонт та утримання доріг. Цієї суми цілком би вистачило, щоб зробити хорошу дорогу. Пролобіювати перерахунок коштів на цей напрямок мали б представники тієї політичної сили, яка вже третій рік веде відкриту війну з ресурсним підприємством. Ті, звісно, змушені відповідати взаємністю. Але кажуть, що готові повернутися до широкої співпраці.

«Ми не хочемо ділити когось на партійні кольори, а хочемо нормально працювати. Якщо буде розуміння з боку сільської ради, ми повернемось обличчям до неї», – резюмує Валентин Бідний.

Чи готова до такої співпраці голова Плисківської ОТГ Марина Вірко, на жаль, не вдалося дізнатись. Її на місці не було. Розповідають, що земельні питання довели керівницю до лікарні. Так, у Сиволожі на сході села Марина Вірко втратила свідомість. Наступного дня в Плисках відбулася сесія сільської ради. На сесії її не було.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"