Солодкі, солоні і під градусом: смачна флористика від Світлани Тиртової


 

Фруктові, цукеркові, овочеві, м’ясні – красиві і смачні букети-делікатеси для святкового настрою виготовляє чернігівська майстриня Світлана Тиртова.

Мистецтво такої флористики жінка опанувала в декретній відпустці. Її букети дарують радість і викликають захоплення, бо звичайна стрічка з гофрованого паперу в її руках легко перетворюється на елегантну квітку, всередину якої жінка вкладає смачну цукерку. А буденні овочі і фрукти в поєднанні зі звичними продуктами з холодильника вона перетворює на шедеври фуд-флористики.

За фахом майстриня – вчитель англійської і німецької мови та зарубіжної літератури. Деякий час після університету вона працювала за спеціальністю, а потім – декрет за першою дитиною. Саме перебуваючи в декретній відпустці, креативна та завжди цікава до творчості і розвитку Світлана почала відкривати в собі все нові й нові таланти. Все почалося з цукеркових букетів, потім були зайці-тильди, потім майстриня опанувала популярні нині фуд-букети, а останні півтора року вона почала займатися ще й виготовленням мила. Світлана не тільки створює оригінальне і неповторне мило ручної роботи, але й проводить майстер-класи для діток.

«Я з дитинства була творчою, – говорить пані Світлана. – Завжди щось майструвала. Мені просто життєво необхідно займатися чимось, що приносить задоволення».

 

Букети для ласунів і ласунок

 

Вже понад 9 років Світлана Тиртова виготовляє букети з цукерок. Про те, як їх робити, Світлана дізнавалася в інтернеті. Та зробити квітку з паперу і закрутити в неї цукерку виявилося не так легко, як здається на перший погляд.

Квіти - наче живі

 

«Першу квітку я досить довго скручувала, – згадує Світлана. – Спочатку нічого не виходило. Квітка не скручувалася, цукерки не трималися, але я не здавалася і з часом навчилася. Вже в процесі роботи вчилася, експериментувала і вдосконалювалась».

Свій перший торт з цукерок Світлана зробила для рідної тітки на ювілей.

«Мені захотілося подарувати щось оригінальне і гарне. Тоді вийшов дуже великий торт із цукерок, це була моя перша робота, – згадує Світлана. – І мені здавалося тоді, що він чудовий, але коли пройшов час і я навчилася більшого, то повертаючись назад, я думаю, який він був негарний».

Потім майстриня почала робити паперові солодкі букети друзям, родичам і знайомим на всі свята. Для виготовлення такого солодкого подарунка Світлана використовує чимало декоративних матеріалів: гофрований папір, органзу, намистинки, флористичний оазис, стрічки. За словами майстрині, ідея і тематика букета залежить від того, для кого він і на яке свято. Взагалі букет з цукерок – це універсальний подарунок. Такий букет ніколи не зів’яне. Навіть якщо людина з’їсть усі цукерки зі свого подарунка, він усе одно залишиться гарним і довго милуватиме око.

Солодкий букет

 

«Якось одній дівчині на День народження мені замовили букет підсніжників, і в кожному треба було загорнути якесь побажання, – згадує жінка. – Були і весільні букети, просили зробити і корпоративні на 8 Березня. Пам’ятаю, якось у мене замовили букет зі 100 тюльпанів, то довелося трохи посидіти над ним. Взагалі в середньому один букетик я можу зробити за декілька годин, але є й такі, що доводиться робити не один день».

 

Смачні і красиві зараз модні в моді

 

У свої творчості Світлана використовує фрукти, овочі, ковбасні вироби, цукерки, напої та просто квіти. Такі популярні сьогодні фуд-букети жінка робить на будь-який смак і гаманець. Головна умова – сама купує продукти для майбутнього шедевру.

Фуд-букет

 

«Якщо я розрізаю фрукти, або сир, наприклад, то закриваю їх плівкою. М’ясні вироби використовую в упаковці. Готовий букет теж обгортаю плівкою, щоб пил не потрапляв, – ділиться секретами створення таких букетів Світлана Тиртова. – Сам букет оформлюється на довгих шпажках і міцно скріплюється. Усі складові я закуповую сама. Звісно, ми обговорюємо, що саме хотілося б людині в ньому бачити, а я вже підбираю кольорову гаму. Одного разу цілий вечір з чоловіком їздила по магазинах, все не могла вибрати саме те, що я хотіла бачити в тому букеті. Адже головне – щоб ідея і компоненти поєднувалися. Зазвичай фруктові букети я збираю за дві години до потрібного часу, щоб фрукти не пустили сік. Та зараз я опаную техніку складання фруктових букетів без проколів фруктів шпажками».

Жінка говорить, що фуд-букети сьогодні досить популярні. І якщо раніше їх замовяли переважно для жінок, то нині більше чоловічих замовлень.

«Декілька років тому мене просили робити букети з фруктів для жінок, а зараз дуже багато замовлень фуд-букетів для чоловіків, так звані «пивні букети»: з пивом, горішками, ковбасками, таранькою, – розповідає майстриня. – Склад фуд-букета може бути різноманітним. Свої букети я вигадую сама, це мій настрій, моє бачення. Я люблю робити щось нове. Одного разу мені довелося робити 70 фуд-букетів на День козацтва – звісно, всі вони були однакові і з продуктів тривалого зберігання, але робила їх місяць».

 

Мило

 

Перебуваючи другий раз у декретній відпустці, жінка захопилася миловарінням.

Солодощі з мила

 

«Все почалося з того, як старша донька Анастасія захотіла зробити своїй подружці подарунок, – розповідає Світлана. – Вона тоді вирішила, що це буде саме мило. Настя сама купила все необхідне і ми разом зварили мило. Тоді мені так сподобалося це заняття, що я почала варити, експериментувати з формами, дизайном, текстурою і складом. Адже ти можеш зробити таке мило, яке ти хочеш, додати все, що хочеш. Будь-які трави, відвари, ефірні олії, каву, вітаміни. Все залежить від того, яке саме мило хочеш отримати. Мені ще дуже подобається мило-скраб з додаванням морської солі, або вівсяних пластівців, або люфи (це така природна губка, – Авт)».

 

Мильна краса

 

Пінопласт як прикраси

 

Любить Світлана робити і інтер’єрні іграшки з різних матеріалів. Це й ляльки, просочені кавою, іграшки на ялинку, прикраси для оселі. Пінопластові інтер’єрні іграшки Світлана робить разом із чоловіком Михайлом.

Новорічні прикраси

 

«Михайло сам зробив таку установку, за допомогою якої ми можемо робити різні інтер’єрні вироби з пінопласту, – розповідає Світлана. – Цьогоріч ми прикрасили усю свою оселю пінопластовими сніжинками. Вони створюють атмосферу новорічних свят.»

Прикраси з пінопласту

 

Взагалі рідні повністю підтримують і навіть допомагають Світлані в її починаннях. Доньки Анастасія та Софія і чоловік Михайло не стоять осторонь маминих захоплень. Сама ж Світлана постійно в пошуках нових знань і вдосконаленні своїх умінь. А не так давно вона почала проводити ще й майстер-класи для дітей. Каже, дуже любить з ними працювати, особливо з малюками. Вони емоційні і щирі, завжди від душі радіють і дивуються, коли в них виходить мило чи квітка з паперу.

Герб, що прикрашає Чернігівський залізничний вокзал 

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото з архіву героїні

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"