Сьогодні - Всесвітній день боротьби з туберкульозом


 

24 березня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який цього року проводиться під гаслом «Пора діяти».

 

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (Mykobacterium tuberculosis). Найчастіше цього збудника називають бацилою або паличкою Коха на честь німецького науковця, який відкрив її у березні 1882 року. Туберкульоз передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Хвороба у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути у будь-якому органі, наприклад, кістках, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишечнику, шкірі, статевих органах тощо. Цей мікроорганізм дуже стійкий до навколишнього середовища, він не боїться холоду та впливу високих температур. Паличка Коха довгий час зберігається у навколишньому середовищі – у пилу, ґрунті, снігу, льоді. Легко потрапляє до людини, проте, може і не викликати захворювання, а вступити в «мирні» відносини з імунною системою організму. Втім, туберкульоз таки знаходить людей, які заражаються хворобою. Так нині у понад 20 мільйонів людей діагностовано це захворювання. Здебільшого туберкульоз вражає осіб з ослабленою імунною системою внаслідок багатьох хронічних захворювань. Особливо чутливі до хвороби люди, які хворіють на цукровий діабет, хронічні захворювання легенів, ВІЛ-інфекцію тощо. Окрім того можуть нездужати особи, в яких імунна система зазнала ослаблення через надмірне перевантаження і виснаження організму. Такі стани бувають при перевтомі, надмірній фізичній праці і постійних стресових ситуаціях, недостатньому харчуванні, зловживанні алкоголем, наркотиками, тютюном. Втім, на туберкульоз можуть захворіти навіть ті, хто має міцний імунітет при потраплянні збудника в організм. Такі ситуації зазвичай виникають при близькому контакті з хворою на активний туберкульоз людиною через кашель або чхання. Заразитися можна і в закритих приміщеннях, які погано провітрюються, у громадському транспорті, в магазині, кінотеатрі та будь-яких приміщеннях з великим скупченням людей.

Слід пам’ятати, що на відкритому просторі ризик зараження туберкульозом менший, ніж у закритому приміщенні.

Симптоми туберкульозу

Туберкульоз тривалий час розвивається в організмі людини без будь-яких зовнішніх ознак. У цей період збудник починає розмножуватись, а імунна система намагається зупинити або сповільнити цю агресію. Коли ступінь ураження органу набуває активності, людина може відчувати загальне нездужання із такими симптомами, як: кашель, що триває понад 2-3 тижні, рясне потовиділення вночі, загальну слабкість,безпричинну втрата ваги, субфебрильну температуру тіла. В деяких випадках може бути кровохаркання, біль у грудній клітині, задишка.

Епідемія туберкульозу охоплює практично весь світ. Нажаль, від цього захворювання щорічно помирає понад 300 тисяч людей, тому Всесвітня організація охорони здоров’я визначила епідемію туберкульозу як таку, що негативно впливає на здоров’я громадян та відтворення населення. Так,за інформацією КНП «Чернігівський обласний центр соціально значущих та небезпечних захворювань», нині на обліку у фтизіатрів області перебуває понад 500 жителів Чернігівщини, які лікуються від туберкульозу. Протягом останніх років щорічно лікарі області виявляють від 600 до 800 нових випадків захворювання. Відтак заклад має все необхідне як для виявлення хвороби, так і для її лікування.

Для запобігання туберкульозу громадянам варто дотримуватися правил особистої гігієни, а якщо у людини триває кашель понад 2 тижні, їй необхідно звернутися до свого сімейного лікаря.

Слід пам’ятати, що туберкульоз виліковний, головне – своєчасно звернути увагу на свій стан здоров’я і контактувати з лікарем, з яким ви підписали декларацію.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"