Собача робота – чому правоохоронці вчили тюремників

В управлінні Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області зібрались співробітники, відповідальні за кінологічну службу, щоб обмінятися досвідом та дізнатись нову цікаву та користу інформацію.

Повідомляє прес-служба управління ДПтС України в Чернігівській області.

Після проведення стройового огляду пенітенціарії Чернігівщини на чолі з першим заступником начальника управління ДПтС України в Чернігівській області підполковником внутрішньої служби Дмитром Салюком відвідали Кінологічний центр управління МВС України в Чернігівській області.

В установах Чернігівської області «перебуває на службі» 35 собак, які за своїм призначенням поділяються на розшукових та вартових. Тож, подібний обмін досвідом був вкрай необхідний пенітенціаріям, які регулярно працюють з собаками.

Досвідчений кінолог, заступник начальника кінологічного центру майор міліції Михайло Кузьменко, зустрів пенітенціаріїв та, спершу, запропонував оглядову екскурсію.

Як розповів Михайло Васильович, в кінологічному центрі утримуєть 24 собаки. «Як і у правоохоронців, у собак буває різна спеціалізація: патрульні, вартові, патрульно-пошукові, шукачі зброї, наркотиків і вибухівки. Усі тварини дуже досвідчені, на їх рахунку не один затриманий злочинець. Так, цьогоріч чотирилапі «правоохоронці» допомогли розкрити значну кількість злочинів», - розповів кінолог.

Пенітенціарії на власні очі переконалися, наскільки серйозно підрозділ веде підготовку собак. Вони оглянули спеціальні дреcирувальні майданчики, спецкухню, вольєри, кабінет ветеринара. Дізнались багато про необхідну дресирувальну амуніцію, годування та вигул службовий собак.

Досвідчені кінологи розповідають, що треба не менше двох років тренувань. А все починається зі встановлення контакту між людиною і чотирилапим. У цьому мали змогу переконатися співробітники Державної пенітенціарної служби України в Чернігівській області під час показових виступів.

Спочатку їм продемонстрували, як собака слухається жестів свого «вожатого», підкоряючись його спеціальним сигналам.

Після команд настав час показу бойових навичок тварин. Гостинні господарі продемонстрували вправу з «вибірки», тобто пошуку предмета, прихованого однією особою з групи, а також виявлення за допомогою спеціально навченого спанієля умовного вибухового пристрою, встановленого на автомобілі.

Цікавим для пенітенціаріїв стала вправа із затримання умовного зловмисника, який, до того ж, після його знешкодження спробував скоїти втечу, а також напасти на працівника міліції. Навчена собака миттєво блокувала всі злочинні дії умовного злочинця.

Наприкінці зустрічі перший заступник начальника управління ДПтС України в Чернігівській області Дмитро Салюк висловив вдячність представникам кінологічного центру та довів співробітникам додаткові вимоги до облаштування розплідників службових собак й націлив підлеглих на посилення тренувань, щоб достойно показати себе під час всеукраїнських змагань з кінології.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"