Сновському вищому лісівничому училищу – півстоліття!

У погожий вересневий день відбувалося відзначення півстолітнього ювілею цієї домівки багатьох поколінь педагогів і випускників навчально-професійного закладу, нині добре відомого не лише на Чернігівщині, а й за її межами.

Знаменно, що святкове дійство, приурочене п’ятдесятиріччю Сновського вищого професійного училища лісового господарства, відбувалося напередодні Дня учителя, що надавало події особливого хвилювання і душевної теплоти для всіх її учасників.

Під звуки фанфар ведучі оголошують, що на відзначенні півстолітнього ювілею училища, крім ветеранів і випускників минулих десятиріч, присутні вельмишановні гості: голова обласної держадміністрації Валерій Куліч, голова обласної ради Ігор Вдовенко, колеги з Огрського лісового технікуму Латвії, директори училища всіх років, починаючи з 1967 року. Відтоді, коли розвиток агропромислового комплексу області і спонукав створення колишнього Щорського професійно-технічного училища №7, яке готувало кваліфіковані робітничі кадри для будівельної галузі.

Ведучі представили учасникам і гостям колишніх керівників – першого директора профтехучилища №7 Миколу Крипця і наступних – Дмитра Авдєєва, Василя Гоманка, Віктора Гріненка. Кожен із них, а також викладачі і майстри навчального закладу внесли у подальший його розвиток значний вклад для зміцнення навчально-виховної і професійної бази – гуртожитку на 400 місць, навчального корпусу, майстерень…

Відзначалося, що професійно-технічний навчальний заклад, його педагогічні колективи, майстри виробничого навчання на всіх етапах розвитку училища задовго до нещодавнього прийняття закону «Про освіту» глибоко усвідомлювали істину, що кожний вихованець – це аж ніяк не посудина, яку треба наповнити лише знаннями, а скоріше всього – смолоскип, який треба запалити бажанням домогтися неодмінного успіху як в оволодінні професією, так і загалом у житті.

Усвідомлення саме такого обов’язку перед вихованцями і народжувало в плеяді керівників, педагогів і майстрів навчально-професійного закладу енергію творчого пошуку, щоб іти в ногу з часом, ні на крок не відстаючи від кадрових потреб Сіверського краю.

Зважаючи на те, що Придесення має величезні лісові масиви і потребує повсякчас кваліфікованих працівників лісового господарства, у 1994 році було ініційовано підготовку в училищі лісників, єгерів та вальників лісу. Ця ініціатива знайшла підтримку в тодішньому об’єднанні «Чернігівліс», і ось уже сотні випускників Сновського вищого професійно-технічного навчального закладу нині примножують багатства зеленої скарбниці не лише області, а й усієї України.

Періодом кардинального оновлення училища названий на ювілейному святі рік 1999, коли до керівництва прийшов Ігор Вдовенко. Енергійно оновлювався зміст навчання, його методичне забезпечення, оснащення навчальних приміщень та майстерень, проводилася комп’ютеризація навчального закладу, утверджувалися можливості для здобуття вихованцями нових професій – вже не лише єгеря, лісника й лісоруба, а й озеленювача територій, верстатника деревообробних верстатів, оператора комп’ютерного набору, кухаря, кондитера… Відтак, училище стає одним із провідних в Україні з підготовки спеціалістів наймасовіших професій для ринку праці.

Про етапи півсторічного шляху йшлося у виступах учасників і гостей святкового дійства.

Голова обласної держадміністрації Валерій Куліч, вручаючи ветеранам та кращим представникам нинішнього викладацького колективу почесні нагороди облдержадміністрації, зокрема, наголосив, що в училищі щодня йде копітка робота, створюються кращі умови для учнів та інженерно-педагогічного колективу. Тож і в площині вимог підписаного Президентом України Закону «Про освіту» можна стверджувати, що професійне училище лісового господарства з упевненістю і дієвими новими проектами переступає поріг свого півсторічного ювілею, щоб іти далі ще енергійніше.

З особливою сердечністю привітав своїх колег, усіх учасників ювілейного заходу з нагоди п’ятдесятиріччя училища його колишній очільник Ігор Вдовенко. Він вручив почесні нагороди обласної ради ветеранам, кращим представникам інженерно-педагогічного колективу і запевнив, що рідний йому і досі навчально-професійний заклад матиме постійну підтримку депутатського корпусу, бо училище за п’ять десятків років стало справжньою кузнею тих кадрів, яких сьогодні конче потребує і лісове господарство області, і загалом ринок праці всієї України.

Очільники області вручили ювіляру-училищу для подальшого його успішного розвитку грант на 250 тисяч гривень.

Тепло привітав колектив училища начальник відділу лісового та деревообробного напрямку Огрського лісового технікуму Латвії Клаус Мізес. Він висловив упевненість, що дружні зв’язки поміж латвійським лісовим технікумом та українським Сновським училищем лісового господарства і надалі зміцнюватимуться, будуть взаємокорисними для досягнення в деревообробці і лісовому господарюванні європейського рівня.

Від імені трьохтисячного колективу чернігівських лісівників передали привітання колективу училища від начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Демченка директори ДП «Городнянське лісове господарство» і ДП «Корюківське лісове господарство» Сергій Аніщенко та Володимир Никончук. Вони також подарували навчально-професійному закладу найновіші бензопили для практичних занять з підготовки вальників лісу.

Завершуючи урочистості ювілейного свята, нинішня директор училища Лариса Дубина сердечно подякувала вельмишановним гостям за щирі слова, увагу, підтримку, небайдужість до проблем закладу та допомогу у їх вирішенні, тепло згадала імена ветеранів, котрі сприяли становленню та розвитку Сновського вищого професійного училища лісового господарства впродовж п’ятдесятиріччя до його сьогоднішнього рівня, який відповідає потребам часу у кваліфікованих кадрах як для рідного Придесення, так і всієї України.

Микола ТИЩЕНКО, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"