Смолинці відновили унікальний пам’ятник

У селі Смолин реконструювали унікальний пам’ятник загиблим воїнам-односельцям у Великій Вітчизняній війні, який досить довго перебував у напівзруйнованому стані. Цей вчинок доводить, що якщо захотіти, то зробити можна все. І нестача коштів у місцевому бюджеті тому не завада.

Унікальність цього пам’ятника полягає в тому, що біля нього розміщені фотографії кожного загиблого солдата. В Україні лише три таких пам’ятники, а на Чернігівщині він єдиний.

Життя Смолина у Другу світову мало чим відрізнялося від інших українських сіл: воно було окуповане німцями 8 вересня 1941 року, а звільнили його лише у 1943-му. За час окупації селяни пережили найстрашніші роки свого життя.

У роки Великої Вітчизняної війни з села на фронт було призвано 353 чоловіки, з них додому не повернулося 188, і саме їхні фотографії розміщено біля пам’ятника.

До речі, біля цього пам’ятника є і невелика братська могила. За свідченнями місцевих жителів, у ній поховано п’ятеро невідомих льотчиків та капітан Микола Йосипович Єжевський.

 

З миру по нитці

Навесні минулого року голова Смолинської сільської ради Іван Смирнов та голова профспілки Смолинського торфобрикетного заводу Валентина Огієнко взялися відремонтувати пам’ятник. Кошти для цього збирали, як мовиться, по копійці.

«Таких пам’ятників на Чернігівщині більше нема, – розповідає Валентина Огієнко. – Та й в Україні таких лише декілька. Наш пам’ятник встановлений у 1967 році. Останні декілька років почав розвалюватися на очах, але коштів на його відновлення у сільської ради не було. Тож ми вирішили будь-що відремонтувати його. Спершу відкрили благодійний рахунок, на який всі бажаючі могли надіслати гроші для реконструкції. Трохи грошей виділила сільська рада, трохи - районна державна адміністрація, дещо дали завод і місцеві бізнесмени. Отак і назбирали на ремонт».

Реставраційні роботи почалися ще в жовтні минулого року, а от закінчити їх вдалося лише нещодавно. І вже у День Перемоги урочисто перерізали червону стрічку.

«На жаль, до зими не встигли все закінчити, довелося чекати, поки потеплішає, – говорить Іван Смирнов. – Роботи тривали декілька місяців, і результат видно неозброєним оком. Ремонт пам’ятника обійшовся нам у 104 тисячі гривень. Сама сільська рада не подужала б виділити таку суму, тому дуже вдячні всім, хто долучився до цієї благородної справи».

Марія ПУЧИНЕЦЬ, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"