Служба зайнятості - про підсумки роботи


 

За словами директора Чернігівського обласного центру зайнятості Лідії Падалки, цього року українська економіка та ринок праці сповна відчули на собі негативні наслідки коронакризи. Пандемія спричинила обмеження діяльності майже всіх секторів економіки, деякі з яких не змогли відновити стабільну роботу до цього часу. Найбільше постраждали галузі промисловості, будівництва, туризму, ресторанний бізнес, логістика.

 

Отже, з початку 2020 року в області було зареєстровано 21,1 тис. безробітних, що в 1,4 раза більше, ніж торік. Зокрема, за час дії карантину з 18 березня по 1 жовтня статус безробітного набули 16 тис. громадян. За сприяння служби зайнятості протягом 9 місяців 2020 року працевлаштовано 13,7 тис. осіб. З них – майже 8 тис. безробітних громадян, що на 6% більше, ніж за відповідний період минулого року.

З початку 2020 року роботодавці подали до обласної служби зайнятості 16,7 тис. вакансій, що на третину менше, ніж за відповідний період 2019 року. До речі, під час карантину кількість вільних робочих місць скоротилась удвічі. Чисельність роботодавців, які заявили про потребу в працівниках, зменшилась майже на 20% і становила 4,1 тис. суб’єктів господарювання.

«Наразі наше головне завдання – наповнення бази вакансій за рахунок усіх можливих джерел, а також збільшенням кількості роботодавців, які підбирають кадри у співпраці із службою зайнятості, для якнайшвидшого повернення безробітних до праці», - сказала очільниця ОЦЗ.

Лідія Падалка відзначила, що задоволення кадрових потреб роботодавців має бути оперативним, вакансії у базі даних служби зайнятості - якісними, підходящими для різних категорій безробітних, а підбір роботи – індивідуальним, з різними варіантами працевлаштування.

Директор обласного центру зайнятості звернула увагу учасників наради на важливість профорієнтаційних заходів і закликала проводити їх активно.

 «Такі заходи є додатковим інструментом для пришвидшення працевлаштування безробітних на актуальні вакансії», - сказала вона.
Сьогодні Чернігівська обласна служба зайнятості працює в режимі особистого обслуговування населення та роботодавців. Тому Лідія Падалка нагадала присутнім про потребу дотримання всіма працівниками санітарних норм у роботі з клієнтами, а також наголосила на потребі професійного ввічливого спілкування з відвідувачами, доступності консультацій, які надаються.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"