Сльози берези приносять прибуток!

З самого ранку в березових гаях Берестовецького та Борзнянського лісництв кипить робота: з-під беріз робітники несуть повні соку поліетиленові мішки, наповнюючи ними відра, а потім зливають нектар до великих бочок.

В державному підприємстві «Борзнянське лісове господарство» розпочали промислову заготівлю березового соку. Підприємство уклало з Ніжинським заводом ДП «Дрінкс Україна» угоду на постачання 500 тонн цілющого напою. Цьогоріч на березовому сокові тут планують заробити щонайменше 700 тисяч гривень.

В лісових господарствах країни – період тиші, під час якого заборонені будь-які рубки. Цей час ідеальний для збору березового соку та висадки молодих дерев.

Державне підприємство «Борзнянське лісове господарство» – одне з небагатьох у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке заробляє на побічному лісокористуванні. Окрім нього, є ще одне малоресурсне підприємство – Прилуцьке лісове господарство, яке також реалізує березовий нектар.

У лісах Борзнянщини заготовляти сік почали з 12 квітня.

Лісничий Берестовецького лісництва Микола Постернак відшукав ділянку продуктивних беріз.

«Нинішні погодні умови сприятливі для збору березового нектару, – каже лісничий. – Найкраще брати сік із дерев віком 40-45 років. Першого дня його не беруть, бо треба, щоб він протік».

Вже десятий рік поспіль Ніжинське ДП «Дрінкс Україна» укладає з «Борзнянським лісовим господарством» угоду про співпрацю.

«Цієї весни заплановано відправити на підприємство 500 тонн цілющого напою, – говорить головний лісничий ДП «Борзнянське лісове господарство» Володимир Рибалка. – За один літр соку лісгоспу платять одну гривню 95 копійок».

На ділянках Берестовецького та Борзнянського лісництв заготівлею соку займається чотири приватні бригади. Всього працює 18 робітників.

«П’ятнадцятилітрові поліетиленові мішечки набагато зручніші, ніж скляна тара, яка засмічується й розбивається, – каже бригадир Дмитро Головань. – Після сезонного використання мішечки утилізуємо. Сік зливаємо в трикубові бочки. Прямо на заготівельну ділянку приїздить молоковоз із Ніжина. За допомогою мотопомпи сік перекачують з однієї бочки в іншу. Надалі сировина прямує до лабораторії заводу, де визначають її якість».

Торік у лісгоспі зібрали та продали 247 тонн березового соку. Після сплати всіх необхідних податків і зборів борзнянські лісівники додатково заробили майже 400 тисяч гривень в казну держпідприємства. Доглядачі лісу кажуть: якщо цього року через надмірне тепло не виникне проблем із сокорухом, то зберуть і навіть перевиконають необхідну норму. На Ніжинському заводі готові прийняти близько однієї тисячі тонн сировини.

 

Здоров’я у чистому вигляді!

Березовий сік здавна відомий своїми цілющими властивостями. Він відмінно чистить кров і печінку, поліпшує стан хворих на ревматизм та артрит. Прекрасно себе зарекомендував березовий сік і як засіб, що сприяє виведенню з організму важких металів. Лікарі часто рекомендують березовий еліксир пацієнтам у післяопераційний період.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Миколи ТИЩЕНКА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"