Слобідська церква віджила своє?


 

У селі Слобідка Талалаївського району потроху відходить в небуття дерев’яна Покровська церква. Колись гарний діючий храм зараз стоїть без куполів з обваленим дахом, і з року в рік вітер, сніг, дощ та спека руйнують його все більше й більше. За бажання цю церкву можна «оживити». Та от щодо того, чи є у цьому сенс і звідки брати гроші – думки слобідчан та обласних чиновників розходяться.

 

До редакції «Чернігівщини» звернулися небайдужі жителі Слобідки, які хочуть, щоб їхній храм відреставрували, і щоб він знову став діючим. Павло Кочерженко вже не один рік намагається привернути увагу чиновників до цього питання. Та досі все марно. Грошей немає, а стара церква руйнується з кожним роком все більше й більше. І якщо не поквапитися, то зовсім скоро дерев’яну Покровську церкву можна буде побачити лише на фотографіях.

Первинний вигляд храму

 

«У 2018 році вже всі подумали, що храм все ж відновлять, бо голова звернувся до столичної майстерні архітектора Івана Бикова, який спеціалізується на реставрації дерев’яних церков. І той спеціаліст приїздив до Слобідки, досліджував стан будівлі, фотографувався на її руїнах і в Фейсбуці виставляв, – говорить Павло Кочерженко. – Та справа так і не зрушила з місця. Проте, якби ця церва була на балансі хоча б сільради, справа б пішла швидше».

Жителі Слобідки кажуть, що храм перестав працювати років зо двадцять тому, і відтоді вони ходять до церкви у Стару Талалаївку (до 2016 року – Сильченкове). Також говорять, що Покровська церква була зведена ще в далекому 1836 році і має архітектурну цінність. Та чи дійсно це так, жодних наукових висновків немає.

 

Покинута всіма

 

Наразі ця будівля не перебуває на балансі жодної установи. Не має вона і статусу архітектурної пам’ятки, тому реставрація за кошти держави просто неможлива. У Чернігівській ОДА запевняють: лише для того, аби прийняти її на баланс і довести, що вона дійсно має історичну та архітектурну цінність, теж потрібно чимало грошей, яких і так не вистачає в бюджеті. Та й навіть якщо цей храм візьмуть на баланс і все ж таки відреставрують, то невідомо, де брати гроші на її догляд і охорону. Тобто постають інші питання, не менш важливі і затратні.

«Про цю церкву ми знаємо, – говорить начальник управління містобудування та архітектури Чернігівської облдержадміністрації Олександр Дмитрюк. – Село Слобідка колись процвітало, там була школа, радгосп, діяла церква. Та коли розпався радгосп, село почало занепадати, і єпархія з невідомих причин просто відмовилася від храму. Сьогодні люди ходять в Сильченківську церкву, що в сусідньому селі. Чому Покровську церкву так кинули – невідомо. Тоді це питання не підіймалося, і вона досі не стоїть на жодному балансі. Зараз же вона перебуває в такому стані, що аби відреставрувати її, потрібно багато грошей. До того ж ми не можемо просто так виділити гроші. Потрібно взяти її на баланс, зробити паспорт, впорядкувати всю документацію, а щоб надати статус архітектурної пам’ятки – це мають підтвердити науковці. Потім потрібно кожний крок узгоджувати, навіть питання на кшталт того, яку деревину використовувати. А якщо зберігати автентичність, то там взагалі високі вимоги і, відповідно, затрати. Та якщо припустити, що ми її відновимо, то потім постає питання – як за нею доглядати? Треба проект на консервування розробляти, охороняти її, виконати норми пожежної безпеки. Зараз, якщо люди хочуть, то їм набагато простіше її відновити. Вони можуть знайти спонсорів і відбудувати церкву, використавши будь-які матеріали, не чекаючи ніяких дозволів. Сьогодні в області у багатьох селах будуються нові церкви і відновлюються старі, і це робить не наше управління. Там є велике бажання людей».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"