Слідкуйте за нормами і лічильниками, щоб не було боргів за газ

До редакції «Чернігівщини» часто надходять листи від читачів з проханням допомогти їм розібратися з платіжками за газ. Всі ці люди вчасно платять за блакитне паливо, але з тих чи інших причин мають борги. Ми вибрали дві найпопулярніші причини утворення боргів у споживачів газу.

Лист від жительки Бобровиці пані Світлани: «Доброго дня. Допоможіть мені повернути гроші за борг, якого в мене немає, але я його заплатила. Навесні минулого року ТОВ «Чернігівгаз Збут» нарахував мені заборгованість в розмірі 1181 гривня. Про це я дізналася в управлінні соціального захисту населення, де повідомили, що для призначення субсидії потрібно сплатити цей борг. Звідки він виник - не знаю, бо кожного місяця плачу за використаний газ».

Ми звернулися до ТОВ «Чернігівгаз Збут», аби з’ясувати причини виникнення цієї заборгованості, й отримали таку відповідь.

«Заборгованість навесні минулого року у цього споживача могла виникнути через те, що не були дотримані норми споживання газу відповідно до наданої субсидії, – пояснює фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Чернігівгаз Збут» Наталія Свириденко. – На жаль, кожного року змінюються норми, згідно з якими нараховується субсидія. Тому якщо споживач не контролює і не дотримується цих норм, можуть виникати такі борги. Адже все, що використовується понад норму, споживач має платити по повній ціні самостійно. Кожного року після закінченні опалювального сезону ПАТ «Чернігівгаз Збут» робить перерахунок своїм споживачам, і тоді можуть «спливати» ось ці суми. Тому задля уникнення неочікуваних боргів раджу споживачам під час оформлення субсидій в органах соціального захисту брати довідку, де детально описано, на який термін призначено субсидію, на яку норму використання. І якщо ви бачите, що не вписуєтеся в норми субсидії (використали більше норми, – Авт.), то платіть за ці понаднормові куби і не чекайте, що їх спишуть. Тоді не буде заборгованості».

Також часто виникають борги через те, що споживачі невчасно передають показання газового лічильника або ж не допускають до нього контролерів. Бувають і випадки, коли люди, знаючи про підвищення ціни на газ, напередодні цього приписували собі більше кубів і оплачували їх по суті за нижчою ціною, нібито економлячи. Звичайно, ми розуміємо, що сьогодні ціна на газ велика, всі хочуть зекономити, та такою економією ви підставляєте в першу чергу себе.

«Дуже багато споживачів платить по так званих книжках, хоча це вже заборонено, – продовжує Наталія Свириденко. – Ми всім нашим споживачам кожного місяця відправляємо квитанції з нарахованою сумою і використаними кубами. Якщо споживач вчасно повідомляє показання лічильника, то жодних проблем немає. І це необхідно робити кожному споживачеві блакитного палива з 1 по 5 число поточного місяця. Тоді не буде ніяких проблем. Як у минулому, так і в позаминулому роках траплялися випадки, коли, знаючи про подорожчання газу, люди дописували собі додаткові куби і платили за нижчою ціною. Та такі «махінації» викриваються, коли лічильники приходять перевіряти наші працівники».

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"