Слава Богу, що не фронт тримаємо, а музей відкриваємо

Сказав на відкритті музейного комплексу «Вітрила Міклухо-Маклая» в Батурині голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв.  Також подякував спадкоємниці великого дослідника тропічних народностей Надію Міклухо-Маклай за вагомий внесок в розвиток історії рідного краю, за створення в області ще одного історично-культурного центру.   

Музей у Батурині – це вже третій музей Миколи Миколайовича Міклухо-Маклая, споруджений за кошти родини Надії Петрівни, підприємця в аграрній і торгівельно-побутовій галузях економіки, депутата обласної ради. Вона давно поставила собі за мету – на прикладі героїчного життя древнього предка виховувати сучасне молоде покоління земляків,  і не тільки їх.

Її родове коріння – в Кезелецькому районі, там же здебільшого і аграрним виробництвом займається.  Чому спорудила музей у Батурині?

- Історія роду Розумавських тісно пов’язана з Козелецькою землею, залишила пам’ятний слід в Батурині, - пояснила Надія Петрівна. - А ще  представники цього знатного роду   відіграли величезну роль у становленні і розвитку вченого-першовідкривача   Миколи Миколайовича Міклухо-Маклая. Також  правнук Кирила Розумовського Олексій Толстой,  ще раніше до цього, приютив був у Петербурзі батька Миколи Миколайовича – Миколу Ілліча і підтримав його в одержанні освіти в столичному навчальному закладі. Можна назвати й інші приклади тісних зв’язків  Розумовських і Міклухо-Маклаїв.  Завдання моєї родини – зберегти для нащадків добру пам'ять  про справжніх синів рідного краю.

На відкриття нового музею приїхали багато гостей з Чернігова, Києва, зарубіжжя. Побували й перші відвідувачі музею з місцевих мешканців. Вони захоплювались побаченим і почутим від екскурсовода, водночас дехто признавався, мовляв, сумнівався, що спорудять такий комплекс протягом двох років.

Торік історичний Батурин відвідали 120 тисяч туристів. У цьому році тут добавився ще один об’єкт, що неодмінно теж зацікавить туристів. І слава Богу, що їхали і їдуть сюди не воювати, а ставати кращими в історичному пізнанні і виконанні земної місії.

«Необхідно щось важливе зробити для людей, тільки тоді ти людина», - писав М.М. Міклухо-Маклай.

Як виконує цю заповідь його спадкоємниця Надія Петрівна – послухайте на сторінці «Відео» нашого порталу.  

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"