Ситуація з онкозахворюваністю в області погіршується


 

В останні місяці у Чернігівській області фіксується тенденція до збільшення онкологічних захворювань. Їх кількість на сьогодні зросла у 1,5-2 рази. На цьому наголосив завідувач відділення клінічної онкології та гінекології Чернігівського медичного центру сучасної онкології, хірург-онколог Юрій Шень.

 

– Викликає тривогу той факт, що зростає кількість пацієнтів із запущеними формами раку різної локалізації, – зауважує онколог. – Хоча рак – це не вирок, він лікується, особливо якщо виявляється на І-ІІ стадіях.

Тривалий час через війну онкоцентр не працював. Нині тут поновили роботу, але пацієнтів стало менше, ніж було до війни. Людям з регіонів, особливо віддалених, складно дістатися до медзакладу.

За попередніми даними за 1 півріччя 2022 року виявили 1053 хворих (за аналогічний період минулого року – 1559) із злоякісними новоутвореннями. Зокрема, рак шийки матки – 17 хворих (39 попереднього року), тіло матки – 57 (78 п. р.), рак яєчників –24 (47 п. р.).

Такі статистичні дані свідчать не про ремісію (покращення), а про те, що люди менше стали звертатися до медзакладу.

Невелика статистика за цей короткий період: по деяких локалізаціях запущеність виросла від півтора до двох разів.

За словами Юрія Шеня, у 2021 році по області на першому місці зафіксовано рак молочної залози, на другому – рак шкіри, на третьому – трахеї, бронхів і легенів, четвертому – прямої кишки, ануса, п'ятому – шлунка.

У чоловіків «лідирує» рак трахеї, бронхів, легенів, на другому місці – передміхурової залози, на третьому – рак шкіри, на четвертому – рак шлунка, п’ятому – прямої кишки й ануса.

У жінок на першому місці рак молочної залози, другому – шкіри, третьому – рак тіла матки, четвертому – рак яєчників, п'ятому – прямої кишки, ректосигмоїдного з'єднання, ануса.

Лікар радить: при найменших підозрах або погіршенні самопочуття обов’язково слід звернутися до медичного закладу – спочатку до сімейного лікаря, і якщо він рекомендуватиме провести подальше детальне обстеження організму, не зволікайте з цим.

– На сьогодні наш центр повністю відновив усі діагностичні складові, – зазначив Юрій Шень. – Це й ендоскопічні обстеження, ультразвукова діагностика, комп’ютерна мамо-томографія тощо. Усі вони дозволяють виявити онкологічні захворювання на початковій стадії.

Медичний фахівець акцентує увагу на тому, що зараз багато пацієнтів звертається тоді, коли ракова хвороба вже в запущеній формі.

– За цей короткий період по деяких локалізаціях запущеність хвороби зросла у 1,5-2 рази, а це дуже багато, – говорить хірург. – Тобто більше пацієнтів тих, у кого вже ІІI-IV стадії.

Звичайно, війна внесла свої негативні корективи у життєдіяльність суспільства, громади, конкретної людини, а відтак обстеження та лікування зсунулося на другий план.

– А тому, якщо ви маєте найменші підозри, неприємні відчуття, сумніви у здоров’ї або виявили певні новоутворення – не відкладайте на потім своє рішення, аби зволікання не спрацювало потім проти вас самих, – підкреслив завідувач відділення центру сучасної онкології Юрій Шень.

Такими симптомами, як зазначив лікар, можуть бути: зміни у порожнині рота, функціонуванні шлунку, поява на тілі (наприклад, під пахвами, на шиї) невеличких «горбиків» (пухлин) – все це може свідчити про наявність такої хвороби як рак.

– Якщо ви відчули якісь болі в животі, поколювання, порушення харчування, наприклад, втрата апетиту, слабкість організму, розлад шлунково-кишкового тракту (пронос або закрепи), у жінок – порушення менструального циклу, надмірні «місячні» – негайно вирушайте до лікаря! – резюмував фахівець. – Бо це можуть бути перші ознаки якогось новоутворення.

 

Спілкувався Сергій КОРДИК

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"