Ситуація із коронавірусом в області



Станом на ранок 9 жовтня в Україні зафіксовано черговий антирекорд нових випадків захворювання на COVID-19 - 5804 інфікованих. Одужало 2417 українців, 89 - померли. Від самого початку пандемії хворобу подолали 110 тис осіб. На жаль, 4779 випадки мали летальний наслідок. Останнім часом ситуація у західних областях більш-менш стабілізувалась. Епіцентри захворюваності перемістились в інші регіони України. За останню добу найбільший приріст нових випадків зафіксований у Харківській та Одеській областях і в м. Києві. Від початку вересня в Чернігівській області також спостерігається стійка тенденція до збільшення інфікованих.

 

В області зафіксували зростання кількості захворювань. На даний момент хворіє  2557 людини. На 9 жовтня в області 170 нових підтверджених діагнози. Наразі 7 хворих знаходяться на апаратах ШВЛ, 70 хворих на кисневій підтримці. Заповненість ліжок визначених для госпіталізації хворих з COVID-19 складає 61,5%.

Загалом ситуація на Чернігівщині контрольована. Усі структури, залучені до попередження та протидії розповсюдженню хвороби, при перших же ознаках потенційно нових спалахів готові реагувати і посилювати заходи.

До переліку лікарень, які визначені для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, наразі входять 13 закладів охорони здоров’я Чернігівській області. З них - 9 закладів першої хвилі, 3 – другої та 1 резервний заклад.

Для госпіталізації хворих розгорнуто 759 ліжок, з яких 472 перепрофільованих та 287 інфекційних ліжок. У разі потреби є резерви для збільшення кількості ліжкомісць.

Функціонал інфекційних ліжок передбачає надання інтенсивної терапії з можливістю проведення кисневої підтримки шляхом централізованої подачі кисню до інфекційних відділень. До цієї роботи залучено 22 лікаря-інфекціоніста (в тому числі 4 дитячі інфекціоніста), 127 – фахівців середнього медичного персоналу.

Лікарні у достатній мірі забезпечені спеціалізованим обладнанням для надання медичної допомоги хворим на коронавірус. Налічується 180 робочих апаратів штучної вентиляції легень та 71 наркозно-дихальний апарат, 174 кисневих концентраторів, 600 пульсоксиметрів, 215 поліфункціональних моніторів пацієнта  тощо. Для медичного персоналу сформовано значний запас засобів індивідуального захисту: понад 19 тис костюмів біозахисту, близько 14 тис ізоляційних халатів, 394 тис медичних масок, 369,5 тис пар рукавичок тощо.

***

 З 12 жовтня Чернігів та частина районів Чернігівщини у помаранчевій карантинній зоні


Чернігів та Ніжин, Бахмацький, Варвинський та Носівський райони опинилися у помаранчевій карантинній зоні. Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на засіданні 9 жовтня.

У «помаранчевій» зоні зберігаються обмеження «жовтої» та «зеленої» зон, а також забороняється:

- діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів

- діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час

- планові госпіталізації в лікарнях

- діяльність спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури

- прийом нових змін в дитячі табори

- обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 кв. м. та не більше 100 людей.

У «жовтій» зоні - місто Прилуки, Бобровицький, Борзнянський, Козелецький, Коропський, Корюківський, Куликівський, Менський, Ніжинський, Ріпкинський, Сосницький, Срібнянський та Чернігівський райони. У "жовтій зоні" зберігаються обмеження "зеленої зони", а також забороняється відвідувати установи соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово.

Рішення набере чинності з 00:01 понеділка 12-го жовтня. Такі епідемічні рівні встановлюються на два тижні.

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"