Сироти з... живими батьками

Про умови проживання дітей, які виховуються в неблагополучних родинах, говорять зазвичай тоді, коли трапляється якийсь прикрий випадок. Іноді це не просто випадок, а справжня трагедія, яка вартує дитячого життя. Подібні історії далеко не поодинокі...

Днями почула сумну розповідь про те, як фахівці прийшли провідати родину, що перебуває на обліку, і застали вдома самих дітей – 6-річного хлопчика і півторарічну дівчинку. Діти сиділи у холодному будинку, де було лише 7 градусів тепла! Наготовленої їжі не було... Як і батьків, якщо після цього їх можна так назвати.

Інша історія не менш зворушлива. Батьки не забрали з дитячого садочка 4-річну дитину. Коли завідувачка привезла дівчинку додому, побачила геть невтішну картину: матері вдома не було, а батько спав сном таким міцним, як, мабуть, і те, що пив напередодні. Тож добудитися його після півгодинних зусиль не вдалося.

 

Обидві історії сталися у селі Кобижча, що на Бобровиччині, де нещодавно відбувся рейд відповідних спеціалістів до неблагополучних родин. Що ж змінилося відтоді? І чи міняється взагалі що-небудь на краще після тривалих вмовлянь, а іноді навіть погроз на кшталт «позбавимо вас батьківських прав»...

У фахівця із соціальної роботи Кобижчанської філії Бобровицького районного центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей та молоді Валентини Шульги під супроводом перебуває 45(!) неблагополучних родин. Їх називають сім’ями, що опинилися у складних життєвих ситуаціях. Толерантно... Та не будемо кривити душею, у більшості випадків вони самі винні, бо «складні життєві обставини» – це зазвичай хронічне заглядання в чарку чи то пряме ухиляння від батьківських обов’язків. А іноді навіть сімейне насилля...

Історії у більшості схожі: як прийшла допомога на дитину, так і почалися «складні життєві обставини» у проблемних родинах. Цей факт підтверджує і староста села Кобижча Дмитро Лесенко, який є постійним свідком тих невтішних подій.

 

З дитячого садочка не забрали, бо були... п’яні

«Марійка (імена й прізвища дітей і їхніх батьків змінені з етичних міркувань,Авт.) – золота дитина. Вона комунікабельна і радісна. Дитятко зазвичай чисте і доглянуте... Та є в їхній родині велика проблема. Батьки час від часу запивають, – розповідає завідувачка Кобижчанським ДНЗ «Лісова казка» Олена Проскура. – Того вечора, як завжди, розвозили дітей нашим автобусом після робочого дня. Батьки, як правило, чекають на своїх малюків неподалік будинку. Коли приїхали до хати родини Швець, ніхто на дитину не чекав. Саму відпустити ми, звісно ж, не маємо права, тож Маші довелося об’їхати зі мною все село. Вдруге повернувшись до будинку дівчинки, пішли до оселі. Матері вдома не було, а батько спав... п’яний. Добудитися його було марною справою. Тоді видзвонили бабусю, яка й забрала Марійку. Кілька днів вона й водила дитину в садок. А потім мама об’явилася. Вона час від часу запиває і може не з’являтися вдома по кілька днів. Коли не п’є – нормальна людина».

У родини Швець п’ятеро дітей, троє з них виховуються у Старобасанській школі-інтернаті. Марійка та дворічний Сергійко живуть з батьками. Поки що...

«Їм вже було не одне попередження, – зізнається фахівець профільної служби пані Валентина. – Мати пропадала на кілька днів, запивала. У батька з алкоголем періодично теж проблеми. Коли навідалися до них під час рейду, матері вдома не було. Батько варив кашу меншому хлопчику. Марійка була у садочку. З чоловіком провели бесіду. А свої пояснення щодо неналежного виконання батьківських обов’язків вони вже давали на комісії в Бобровиці».

 

«Хронічна» мама

В Іваненків дітей двоє. Але вони вже не з чуток знають, що таке притулок, де нема мами й тата, де всі дітки однаково самотні... Та чи відчувають ці малюки тепло й любов у власній родині, де батьки п’ють і невідомо де пропадають час від часу?

«Хлопчик півроку перебував у реабілітаційному центрі, а дівчинка – у будинку малятка. З батьками проводилася профілактична робота щодо недопущення зловживання алкогольними напоями та з метою створення умов для повернення дітей з виховних закладів у біологічну родину. Вони дійсно старалися зробити все належне, аби їм повернули дітей. Мати Олена тоді не пила. І божилася, що взяла себе в руки. Мовляв, у Ніжині пролікувалася і «зав’язала» з оковитою назавжди. Перед поверненням дітей, ми були у них вдома всією нашою групою фахівців, робили акт обстеження. На плиті булькає-вариться, на городі росте, у дворі й оселі чистота... Мати в порядку. Дітей їм повернули, та згодом жінка знову почала випивати, – розповідає Валентина Шульга. – Я ходила до них, вмовляла, говорила, що знову втратите дітей і цього разу вам їх не повернуть. Але, мабуть, марно. Під час профілактичного рейду ми, звісно ж, навідалися до цієї проблемної родини. Шоковані були всі. Зайшли без перешкод, бо хата була відчинена. Діти, закутані в ковдру, сиділи у холодній кімнаті. Ми швидко їх вдягнули, спитали, де мати. Хлопчик сказав, що вона пішла ще зранку. Батьку телефонували – поза зоною досяжності. Він був на роботі у Броварах. Ми вкутали дітей і повезли в Бобровицю до лікарні. На щастя, минулося. Переохолодження не було. Стан дітей задовільний, констатували лікарі. Наразі старший хлопчик у реабілітаційному центрі, а дівчинка поки в лікарні. Скоріш за все, її готують до притулку. Але останнє слово за судом...».

Це лише дві історії з буденного життя сімей, де діти страждають, а батьки задовольняють єдину важливу для них потребу – випити. Дуже сумне життя дітей в таких родинах, адже вони сприймають його таким, яке їм дають батьки: холодним і голодним, без любові й турботи.

«Горілка вища за них. Коли вони тверезіють, починають хапатися за голову. Так було й цього разу, – продовжує Валентина Миколаївна. – На засідання комісії до Бобровиці приїхали обидві родини. Мати, в якої забрали дітей, побивалася, плакала. Свою відсутність вдома біля малюків пояснила тим, що поминала свою матір у сусідньому селі. Малі діти сидять у холодній хаті, а вона за межами села... Хіба це виправдання? Чоловік її дійсно був на нічній зміні на роботі. Цьому є підтвердження. Другий шанс мають всі. Але коли люди систематично нехтують своїми батьківськими обов’язками, дії мають бути більш радикальними. Бо під загрозою насамперед життя й здоров’я дітей».

 

Сумна статистика

Протягом тижня комісія відвідала 25 сімей у Бобровицькому районі, які опинилися в складних життєвих обставинах. Під час профілактичного рейду виявлено 6 сімей, в яких батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, тому їх притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 184 КУпАП (невиконання батьками або особами, які їх заміняють, обов’язків по вихованню дітей).

Виявлено і родину, в якій горе-батьки зовсім ухиляються від виконання своїх обов’язків, тому дітей було вилучено з сім’ї.

З іншими батьками проведено профілактичну бесіду щодо необхідності належного виконання обов’язків та попереджено про відповідальність.

Сніжана БОЖОК, фото автора

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"