Сільгоспвиробники долучаються до ремонту доріг

 

Проблема неякісних доріг – одна з найболючіших для українців. Не є винятком і Чернігівщина, адже дороги тут також не в найкращому стані. І якщо шляхи загального користування ще хоч якось підтримуються, то на дороги місцевого значення грошей у держави не вистачає. Самі такі дороги облавтодор пропонує районним керівникам, сільгоспвиробникам, головам громад та сіл ремонтувати спільними силами за допомогою програми співфінансування, запевняючи, що зараз це єдиний вихід привести дороги в районах до більш-менш прийнятного стану.

 

На Чернігівщині протяжність мереж автомобільних доріг складає 7722 кілометри. На їх експлуатаційне утримання за розрахунковою вартістю необхідно приблизно 1 мільярд гривень на рік. Та на сьогоднішній день таких коштів у облавтодорі не мають. Незважаючи на те, начальник служби автомобільних доріг в області Володимир Гузема не засмучується, бо в минулому році вперше за п’ять років держава виділила кошти для проведення поточного та капітального ремонту деяких доріг на Чернігівщині. В цьому році також планують охопити поточним та середнім ремонтом шість дорожніх об’єктів. Ще два об’єкти протяжністю більше 18 кілометрів ремонтуватимуть за рахунок кредитних коштів. Передбачене і співфінансування з обласної скарбниці.

«Сьогодні незадовільний стан доріг в області в більшості випадків зумовлений несвоєчасним поточним ремонтом та понаднормовими навантаженнями на дорожнє покриття, – розповідає Володимир Гузема. – Адже за правилами кожна дорога через п’ять років має пройти поточне оновлювання покриття, кожні 10 – капітальний ремонт. Та на практиці ми бачимо зовсім інші цифри, і все через нестачу коштів. Загалом на поточний та капітальний ремонт всіх доріг області сьогодні потрібно близько 12 мільярдів гривень. Сюди входить і будування під’їздів до населених пунктів. Адже зараз 35 населених пунктів у області взагалі не мають під’їздів з твердого покриття. В минулому році наша область уперше за довгі роки (останній такий проводили в 2011 році. – Авт.) побачила поточний ремонт доріг. І в цьому році держава також виділяє нам кошти, хоча і не в повному обсязі, та і то добре».

 

«Земля і Воля» показує приклад господарствам

У цьому році ТОВ «Земля і Воля» разом з обласною державною адміністрацією реалізує проект будівництва дороги Козелець – Бобровиця. Товариство долучилося до ініціативи губернатора щодо залучення коштів виробників та інших представників бізнесу до програми будівництва доріг. І не випадково Валерій Куліч звернувся саме до «Землі і Волі» за підтримкою такої ініціативи, адже товариство вже давно за свої кошти і з допомогою своєї бригади підтримує дороги в належному стані на території Бобровицького району. Відтак були відремонтовані дороги до Кобижчі, Нової Басані, Ярославки, Марківців, між Старою Басанню і Пісками – поклали більше двох кілометрів нового асфальту.

«З 32 кілометрів шляху Бобровиця – Козелець ТОВ «Земля і Воля» за свої кошти побудує 12 кілометрів, решту профінансує обласна адміністрація, – говорить Володимир Гузема. – Я впевнений, що ми побачимо цю нову дорогу вже цього року. Звичайно, нам би хотілося, щоб було побільше таких сільгоспвиробників».

 

«Митний експеримент» почав діяти

Фінанси на ремонт доріг з’являться і завдяки так званому «митному експерименту». Відповідно до нього, частину коштів від перевиконання плану митниця має передати на відновлення автомобільних доріг загального користування.

«Цього року від митниці ми вже отримали 42 мільйони гривень, – розповідає пан Володимир. – Більше того, вже складені списки доріг, на ремонт яких вони мають піти. Ми подали їх до Міністерства інфраструктури і чекаємо їх погодження. Після того, як їх узгодять, ми опублікуємо список цих доріг».

 

Райони мають піклуватися про свої дороги

Сьогодні ситуація складається таким чином, що держава більше звертає увагу на дороги державного значення, а от на ремонт доріг місцевого значення їх катастрофічно не вистачає. Хоча більшість таких доріг на Чернігівщині знаходяться у жахливому стані, а подекуди і взагалі відсутні. Цю ситуацію в автодорі пропонують вирішувати спільними зусиллями.

«На жаль, на сьогоднішній день на ремонт усіх доріг у державі немає грошей, – пояснює Володимир Гузема. – Тому ми пропонуємо ремонтувати дороги місцевого значення шляхом програми співфінансування. Наша служба оплачує 10% від суми ремонту, інші 90% – район чи громада. Така практика вже є, адже в минулому році за такою схемою ми співпрацювали з Кіптівською та Деснянською громадами. Цьогоріч Варвинщина для ремонт доріг у своєму районі виділила майже 5 мільйонів гривень».

 

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"