Шукайте собі сімейного лікаря до 1 липня 2018 року

Медична реформа запускається з 1 липня 2018 року. До того часу кожному чернігівцю чи жителю області потрібно визначитися з власним сімейним лікарем.

Про це зазначив під час круглого столу начальник управління охорони здоров'я Чернігова Владислав Кухар під час круглого столу, присвяченого медичній реформі.

Втім, «сімейний» – це умовно, бо у кожного члена сім'ї може бути свій окремий «сімейний» лікар.

«Так працює весь світ, Європа і Америка, – зазначив Василь Гусак, головний лікар Чернігівського пологового будинку. – Сімейні лікарі роками лікують сім'ї, ведуть всіх з дитинства, знають всії їх проблеми і хвороби. Настав час і нам почати працювати подібним чином. Як визнають сьогодні лікарі, проблем з провадженням сімейних лікарів бути не повинно. На сьогоні в Чернігівській області є 318 саме сімейних лікарів, 27 закінчують інтернатуру в цьому році і ще 70 в тій же інтернатурі навчаються. Крім того, обирати можна не лише саме сімейних лікарів за спецальністю, але й терапевтів та педіатрів. Оксана Логвинчук, заступник гловного лікаря Чернігівського районного центру первинної медико-санітарної допомоги. Багато маленьких сіл далеко від лікарень і центрів громад де, як правило, й розміщені амбулаторії і є питання щодо того, як туди добиратись. Проблемним є і низький рівень обізнаності у сільських жителів з запланованими реформами й тим, що ж їм робити. З іншого боку, в селах трохи інша ситуація з лікарями – їх там небагато і вони, по суті, й так вже роками виконують роль сімейних лікарів, є і терапевтами, і ЛОРами, і, за потреби, навіть хірургами.

Кому поки що не потрібно визначатися з сімейними лікарями – так це військовим, поліцейським чи іншим службовцям, у яких є власні відомчі лікарні. Вони й надалі будуть обслуговуватися там. коли людина з якихось причин не укладе декларацію з лікрем – у лікарні їй все одно не відмовлять у наданні медичної допомоги і буде прийнята без запитань. Як обрати сімейного лікаря?

Зразки декларацій які укладатимуться з сімейними лікарями опубліковані там само на сайті Міністерства і, попередньо, виглядатимуть так:

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"