Штик у штик!


 

Так коротко можна охарактеризувати установчу сесію Козелецької селищної ради, яка відбулася у понеділок, 14-го грудня. Попри присутність у сесійній залі політичних «важковаговиків», серед яких два народних депутати та два депутати обласної ради, новообраний селищний голова Валентин Бригинець здобув мінімальну перевагу у першій битві за козацький Козелець.

 

Вочевидь, битва за столичний пригород (як іноді називають Козелець) ще попереду, але наявність у залі двох народних депутатів – Бориса Приходька від «Нашого краю» та Сергія Гривка від «Слуги народу», а також двох обласників, серед яких – заступник голови обласної ради Дмитро Блауш від «Радикальної партії» – засвідчує важливість цієї ОТГ як для коаліції, так і для опозиції. Бригинець, хоч і обраний від «Нашого краю», але особливої прихильності до цієї політичної сили раніше не проявляв. Можна припустити, що на пропозицію балотуватись Валентин Петрович змушений був пристати через виборчу систему, а також через те, що всі його політичні опоненти роззосередились по інших політичних проектах. Зрештою, про порядність цієї людини говорять навіть ті, хто перебуває по той бік барикад.

Перед початком сесії у кулуарах подейкували про те, що потужний політичний десант прибув до Козельця через питання заступників. Втім, у порядку денному вони були відсутні.

Після того, як голова територіальної виборчої комісії Віктор Білоусько повідомив про результати виборів, Валентин Бригинець склав присягу та зайняв місце в Президії. Без скандалу вдалося проголосувати питання упорядкування скликань сесії. Наступне ж питання – про умови оплати праці селищного голови – теж було проголосоване. Каменем спотикання між депутатами від різних політичних сил стало питання преміювання селищного голови. На порядок денний винесли пропозицію встановити розмір премії у 150 відсотків, хоча на робочій групі погодили пропозицію обмеження у 100 відсотків. Найбільш гучно з цього приводу виступала обраниця від «Слуги народу» Ірина Санченко, яка назвала це неповагою до представників робочої групи. До речі, у попередньому скликанні Ірина Володимирівна представляла таку політичну силу як «Укроп» і голосувала в обоймі попередньої селищної голови Олени Дмитренко. Серед найбільш скандальних рішень – рішення про реорганізацію (фактичне закриття) Козелецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату.

До слова, новообраний селищний голова не побачив жодних проблем у тому, щоб встановити обмеження премії у 100 відсотків. Власне, його пропозиція і була підтримана більшістю. Відтак щомісячний дохід селищного голови складатиме близько 32 тисяч гривень з усіма надбавками та преміями. Зауважимо, що це – невеликий дохід порівняно з тим, що деякі голови громад з кількістю населення від 2 до 4 тисяч отримують «на руки» від 40 до 50 тисяч гривень.

Найважливішим кадровим питанням порядку денного стало обрання секретаря селищної ради. На голосування винесли кандидатуру Світлани Адаменко. Лічильна комісія підготувала для голосування 27 бюлетенів, з яких у хід пішло тільки 15. Голосування відбувалося в кабінках, а кидали бюлетені до прозорої урни в сесійній залі. Після волевиявлення голова лічильної комісії запропонувала порахувати результат: 15 – «за», 12 – «не використано». Більшістю голосів, включно з голосом селищного голови, Світлану Адаменко було обрано секретарем. Відтак у Козелецькій селищній раді вималювалася ситуативна більшість із перевагою у два голоси. Решта питань були процедурними і по великому рахунку не цікавили політичних важковаговиків, які після обрання секретаря поспішили покинути сесійну залу. Швидше за все, вони повернуться сюди вже 24-го грудня, адже цього дня будуть проголосовані питання обрання заступників голови. Наразі в кулуарах обговорюють чотири кандидатури.

 

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Олексія Миколаєнка

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"