Шпаківня ліс береже

Шпаківні – не лише оселя для птахів, але й один із найбільш ефективних та безпечних для природи біологічних методів боротьби зі шкідниками. У заказнику «Заячі сосни», що під Ніжином, лісівники та адміністрація регіонального ландшафтного парку «Ніжинський» організували для дітей екологічний захід, приурочений до Міжнародного дня птахів.

Повернення птахів символізує прихід весни, а з нею – і тепла.

За словами директора РЛП «Ніжинський» Сергія Мельниковича, спільну з ніжинськими лісівниками акцію в парку організували задля втілення біологічного методу боротьби зі шкідниками (розміщення на деревах дуплянок) та залучення молоді до збереження природного середовища.

Як повідомили в «Ніжинському лісовому господарстві», до лісової акції долучилися діти віком від 11 до 14 років з різних шкіл та з Ніжинського дитячого центру розвитку «Успіх».

«Дітям було цікаво знати, які шкідники існують і як вберегти наші ліси від них без шкоди для природи, – розповідає головний лісничий ДП «Ніжинське лісове господарство» Володимир Костирко. – Ми показали дітям, як виглядає верхівковий короїд, пояснили, навіщо потрібно допомагати птахам з оселею та чому саме біологічний метод боротьби зі шкідником є найбільш безпечним для природи. Також дітям пояснили, які переваги мають дуплянки серед інших штучних гнізд».

Робота зі встановленням шпаківень на свіжому лісовому повітрі, заміська тиша та весняне тепло перетворили працю на відпочинок. Окрім цікавої інформації та позитивних емоцій, з рук організаторів весняної акції діти отримали подяки та подарунки.

 

ДОВІДКА

Наразі багато видів птахів під загрозою зникнення. Тому з метою привернути увагу людства до проблеми збереження пернатих, у 1906 році було підписано Міжнародну конвенцію з охорони птахів.

Віталій НАЗАРЕНКО, фото Сергія МЕЛЬНИКОВИЧА

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"