Школи набирають першачків!

З 2 квітня розпочався прийом заяв для зарахування дітей до перших класів чернігівських шкіл. Триватиме набір до 30 квітня. Цього року першокласників будуть приймати до шкіл без конкурсних відборів. Першими зараховуватимуть дітей за місцем реєстрації, а вже потім всіх інших.

Вже другий рік поспіль дітей до перших класів приймають за зовсім новою схемою. Спочатку тих, хто територіально (за місцем проживання) відноситься до навчального закладу, а потім всіх інших. Також є обмеження і по кількості дітей в одному класі. Їх має бути 30. Заяви можуть подавати всі бажаючі, але спочатку зарахують категорії дітей, які мають на це першочергове право. Потім у разі наявності вільних місць, будуть зараховані всі інші діти.

«Гарантоване право на зарахування до школи мають діти за місцем проживання, які територіально відносяться до навчального закладу. Також першочергове право на зарахування до першого класу мають ті діти, які мають братів або сестер, які вже навчаються в цьому закладі, або якщо батьки працюють в цьому навчальному закладі, – пояснює заступник начальника управління освіти Чернігівської міської ради Олена Горна. – Якщо лишаться місця, то школа прийматиме всіх інших, але якщо заяв дітей, які не мають права на першочергове зарахування, буде більше, ніж вільних місць, тоді проводиться жеребкування. Кожен навчальний заклад самостійно визначає правила цього жеребкування. Але ніяких тестів і конкурсних відборів проводитися не буде. Це заборонено законодавством. Скасований навіть відбір до гімназій і спеціалізованих шкіл, як це було в минулому році».

Для того, аби дізнатися, яка саме школа закріплена за вашою адресою проживання, зверніться безпосередньо в найближчий навчальний заклад, або знайдіть цю інформацію на сайті управління освіти Чернігівської міської ради. Там є і перелік документів, які необхідно мати під час подання заяви.

Марія ПУЧИНЕЦЬ

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"