Школа опалюється позиченими дровами

         Два твердопаливні котли встановили в Озерянській школі влітку 2016 року на  виділені бюджетні гроші за програмою альтернативного палива. Втім їх не запустили того року, як пояснив начальник відділу освіти Бобровицької райдержадміністрації Станіслав Лоленко, не було ліміту на дрова. Тож економні котли  простояли  без діла увесь опалювальний сезон 2016-17, а школу продовжували гріти «золотим» газом. Хоча, невже й після Майдану гідності залишилися  в державній системі  бюрократичні перепони радянської доби  з отими лімітами, фондами?.. Чи то ними  прикриваються ті, хто не хоче зайвий раз пальцем поворухнути?

         На нинішній сезон  ліміт дров є,  з бюджету виділені гроші для їх закупівлі, та  освітянського начальника спіткала  інша проблема: на території району немає дров. Тендер на поставку виграв Ніжинський лісгосп, але, мовляв, дуже важко добитися вчасного виконання тендеру.

          У Бобровицькому  районі є півдесятка лісництв, підпорядкованих  Ніжинському лісгоспу. Працює солідна структура «Агролісу». Тобто, виправдання, що в районі, щедро покритому лісами,  немає дров, виглядає не то що дивно, а навіть гумористично.

         Занепокоївся критичною ситуацією з опаленням шкіл генеральний директор ТОВ «Земля і воля» Леонід Яковишин. Адже  саме до нього звернулася директор Озерянської школи Галина Ляховенко  з проханням надати   автомашину, щоб завести в школу дрова, позичені в Бобровицькій школі №1.

         Звісно, транспорт був наданий і тверде паливо завезли, але його вистачить, за словами директора, на тиждень, якщо не буде  великих морозів. А якщо будуть морози?... Тож Леонід Григорович сказав керівникам району й Бобровицької обєднаної громади, що бажає особисто побувати на нараді з питань надзвичайної ситуації, яку скликав голова районної ради Володимир Ляховенко.

         Начальник відділу освіти Станіслав Лоленко спокійно заявив на  нараді, що катастрофи немає . Сказав це навіть з відвертим невдоволенням, бо його потривожили  запрошенням  на оперативну нараду. І пояснив, мовляв, не привезе лісництво  дров, то він уже домовився за пілети по 1800 гривень за тонну -  оплата за паливо проводиться через бухгалтерію відділу освіти. Але учасники наради засумнівалися, чи ефективні ті пілети для котла, розрахованого  на дрова. Та й чому так трапилося, що школа увійшла в зиму без  запасу палива? Натомість, скажімо, Марковецькій школі завезли дворічну потребу. У відповідь почули нову порцію невдоволення від освітянського керівника, він  вдався навіть до  звинувачень і повчань керівників районної влади, як вони повинні були про те потурбуватися.

           З коліс, можна сказати,   опалюється й Вороньківська школа, де також  в 2016 році встановили твердопаливні котли, але і  їх запустили лише в цьому опалювальному сезоні, й то без твердої гарантії -  на початок навчального року в школі не було жодного кубометра дров. Правда, там діючий резервний газовий котел. Але так виходить, що він резервний не тільки на випадок надзвичайної ситуації, а й для прикриття халатності у  забезпеченні котельні дровами.  Проявила ініціативу дирекція школи: спиляли на своїй території кілька дерев, які в бурю могли впасти на господарські приміщення. Але на оперативній нараді самозаготівлю  дров для котелень шкіл начальник відділу освіти не схвалив – не в ті часи живемо.

           Справді, ситуація, коли на початку зими школа вимушена позичати дрова, схожа більше на післявоєнні труднощі середини ХХ століття. Тож  керівник кращого в області  господарства «Земля і воля» Леонід Яковишин не стерпів недолугі пояснення та відверту зверхність керівника відділу освіти до присутніх на нараді. Це взагалі розсердило  Лоленка,  навіть голос підняв через те,  що хтось там зробив йому серйозні зауваження, ще й той, хто не є йому начальником. Очевидячки, керівник районної освіти  забув конституційну норму про те, що джерелом влади в країні, зокрема і в районі, є не він, чиновник, а народ. Котрий  вправі спитати будь-якого чиновника, аж до президента, наскільки ефективно працює на народні гроші, як використовує бюджет. У керівника ж «Землі і волі» особливе  право питати за це, оскільки його  колектив, можна сказати, на собі тримає ринок праці й бюджет  району. Завідувач  же відділом  освіти не зумів організувати вчасне завезення дров у школи за  виділені бюджетні гроші, сотні  тисяч яких ще й не освоєні! В нормальній державі вже за одне це з посади б полетів.

         В ході наради вияснилися й інші недолугості. Для Озерянської школи ще в травні цього року закупили резервний газовий котел, оскільки старий потік. Але він іншої конструкції, тож для його встановлення потрібен новий проект  за 12 тисяч гривень. На нараді голова райдержадміністрації Василь Кучерина запитав свого підлеглого Станіслава Лоленка, чому не купили котел, аналогічний старому, тоді не потрібно було б платити за нову проектну документацію. Та й дешевший такий котел десь на шість тисяч гривень. Тобто, зекономили б  біля двадцяти тисяч бюджетних грошей.

          Пояснення прозвучало  одне – немає таких котлів. Але ж інші райони  знаходять?. В учасників наради виник сумнів:  часом, причина не в тому, що закінчилися котли такої модифікації в облюбованому магазині Броварів?

         І це не останній сумнів стосовно даної історії. Директор школи Галина Ляховенко показала вже зроблений на замовлення відділу освіти проект для  переоснащення вузла обліку газу  опалення школи під новий котел. Підключити  його можна було  на початку літа, але не підключили. Тепер Лоленко заявив, що як тільки  виділять  гроші, то  він  організує підключення протягом двох днів, але вже з іншим проектантом,  з іншого району. Чому саме так – гадайте самі.

         На нараді були присутні колишній голова районної ради, а нині  голова Бобровицької об’єднаної громади Тетяна Ковчежнюк, голова райдержадміністрації Василь Кучерина, начальник районного фінвідділу  Анатолій Велігорський, голова бюджетної комісії районної ради Валентина Чернякова.  Всі вони причетні до розподілення районного бюджету, й підтвердили, що в  районі не існувала й не існує проблема з грошима для підключення газового котла. Проблема – в бажанні начальника відділу освіти вчасно те зробити. Тепер ще й на горло бере, щоб виправдатися й на когось звалити вину.  Голова райдержадміністрації Василь Кучерина розповів, як  підлеглий Лоленко  не поспішає виконувати і його вказівки, в тому числі стосовно оформлення  використовування додатково виділених на освіту  бюджетних грошей – а рік то закінчується.

         Озвучив керівник РДА й такі факти: у відділі освіти числиться аж дев’ять методистів з річним фондом зарплати майже два мільйони, тринадцятьом бухгалтерам за рік виплачується півтора мільйона,  а для всіх тренерів, які займаються  спортивним вихованням школярів та іншої молоді, закладений лише півмільйонний фонд зарплати.

         До течі, оті  мільйони, що йдуть на освіту,  заробляє не «в повному соку» Лоленко, а  78- річний Леонід Яковишин із організованим  ним трудовим колективом, який за останні кризові в державі роки потроїв відрахування до бюджету, переваливши їх далеко за сто мільйонів. Додаткові великі гроші витрачаються на підтримку шкіл, дитячих садків  та іншої соціалки. Натомість, треба було почули, яку брутальність вихлюпнув головний педагог району   на сиву, заслужену ефективною  працею, голову  Героя України! Бо Леонід Григорович в пориві осудження ситуації з опаленням шкіл звернувся до  Лоленка на «ти» і закликав не підвищувати голос, коли йому роблять зауваження.

         Подивившись і почувши таке ставлення начальника освітян до людини, яка годиться йому в батьки, хочеться стати перед святим образом, попросити наперед прощення, й собі согрішити  таким побажанням: нехай  Небесний струм пронизує голову й   руку  чиновнику, який наважується підписувати  розпорядження про призначення таких  «педагогів» на освітні посади,  допускає до виховання  підростаючого покоління, тобто  до визначення долі нації.  Бо глянувши  на вогненне від  люті обличчя дипломованого вчителя, коли він   вискакував з кабінету, мимоволі пригадалися слова Ліни Костенко: «Злість рухає людей, але у вік безодні».

         Біда для суспільства подвоюється від  начальників, які бризкаючи люттю, ще й   демонстративно наголошують на своєму  патріотизмі. Мабуть, саме  через таких діячів святі поняття «демократ» і «патріот» немало людей сприймає вже як лайливі? Адже  бачать, що  витворяють такі «демократопатріоти»,  з якою метою   освоюють  професію  «помайданити». Це помітно   по столичній владі  й по Лоленку. Помайданив при Помаранчевій революції – одержав посаду начальника відділу освіти. Просвистіла владу політична команда, якій вірно служив, згодом й сам з посади пішов, бо не стало тих, хто підтримував його «успіхи».  Але нагрянула Революція гідності, на якій теж помайданив, й знову опинився в шоколаді, на цей раз у  рошенівському. Колись же був у Ющенковому меду.

         На оперативній нараді  Лоленко натякнув всім присутнім  керівникам, заодно й  генеральному директору «Землі і волі», що вони керівники «поки-що». Видно, надіється на нову революцію? Яка може розвалити й головне бюджетоутворююче підприємство, котре  годує тисячі  родин працівників та власників земельних паїв?

         Бобровицькі революціонери, серед яких був і Лоленко, про таке, певно, мріяли ще  в 2014-му, різні пасквілі поширювали. Та, мабуть, злякалися, що якщо вийде на площу півтора тисячний колектив, то чи встигнуть кудись втекти.   Цікаво б знати, куди поділися  ті революціонери, що корисне  вони зробили для розвитку району  при «своїй владі»? Чому не помічають явних провалів у роботі «очищених майданом» керівників? Видно, й для них головне – помайданити. А лямку тягнути – для цього є команда Леоніда Яковишина? От якби ще   їм й поживитися за рахунок успішних аграрників… Така  мрія майданозвихнутих? Та руки в них, видно, закороткі. Тому, й лютують?..

                                                                  Григорій Войток

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"