Схил Єлецької гори в Чернігові руйнується


Схил Єлецької гори в Чернігові руйнується. Археологи кажуть, що його з одного боку підмили ґрунтові води, а з іншого — підрили місцеві мешканці, видобуваючи глину. Через обвал ґрунтові маси можуть потрапити на дорогу на вулиці Толстого. Обсипається земля з ділянок, на яких довгий час було кладовище, де в минулому зокрема ховали жертв епідемій. І, зрештою, місто втрачає частину унікальної культурної спадщини. Щоб зупинити обвал Єлецької гори, потрібне термінове дослідження й укріплення схилу.

На схилі Єлецької гори, поблизу Успенського монастиря, цей зсув і обвал ґрунту виявили Археологи з Інституту історії. Вони кажуть, що почалися руйнування 7 років тому. Зараз, якщо процес не зупинити, може обвалитися значна ділянка пагорба.

Руйнування схилу створює для міста три загрози: знищення історичного шару, завалдороги на вулиці Толстого. Ще небезпечнішим може виявитися розмивання ділянок кладовища, яке було на горі з 14-го до початку 20-го століть.

Монастирське кладовище було не всюди. Археологи роблять пробні шурфи і в безпечних місцях час від часу проводять розкопки, де трапляються унікальні знахідки. Поселення тут існували з 8-го століття. Цілком можливо, що саме тут і виник Чернігів як місто.

Тому, вважають історики, зберегти Єлецьку гору – це означає зберегти найдавнішу культурну спадщину Чернігова.

Обвал на цьому місці поки що дослідили тільки археологи. Поряд під схилом розташована 4-та чернігівська школа.

Над школою цієї весни схил обстежила комісія за участю рятувальників, освітян і комунальників. Для навчального закладу загрози немає, — зробила висновок комісія, а от далі по схилу стан пагорба не дослідила.

І не тільки обстеження, наполягають археологи, а термінового укріплення.

Територія Єлецької гори перебуває в оперативному управлінні заповідника «Чернігів Стародавній». Тож археологи з одного боку мають бути ініціаторами обстеження, але разом з тим замовити проект з укріплення вони не можуть.

У обвалу гори дві причини, вважають археологи: її розмивають ґрунтові води і підкопують місцеві жителі, видобуваючи глину для будівництва.

Поки попереду ще довга процедура: треба створити міжвідомчу комісію, ухвалити висновок, подати до міської ради; міська рада ухвалить рішення й замовить проект укріплення гори й саме укріплення.

 

Джерело: pik.cn.ua

Розроблено ТОВ "СОТА ЛАБС"